2017 İÇİN SPORDA BEŞ SPONSORLUK TRENDİ

Dijital Teknolojinin Hızla Gelişmesi Ve Büyüyen Sosyal Medya Ağı, Sporda Da Sponsorluk Trendlerinin Değişmesine Yol Açıyor. Markalar Klasik Sponsorluk Yönelimlerinden Vazgeçip Yeni Arayışlar Içine Giriyor. 2017 Yılında Spor Endüstrisini Etkileyen Başlıca Trendler Ise Şöyle:

  • Sosyal Etkenlerin Daha Önemli Rol Oynaması

Sporun başlıca sosyal etkenlerinden biri olan sporcular, şirketlerin hayranlara olan erişimini, popülaritesini ve markalarının etkisini artırmak için önemli bir araç olmayı sürdürüyor.

Fakat Puma’nın, Olimpiyat şampiyonu Usain Bolt’la yılda 10 milyon dolarlık bir anlaşma yapması da gösteriyor ki, iyi sporcuları marka yüzü olarak kullanmak inanılmaz derecede pahalı olabiliyor.

Öte yandan bir ürünü veya hizmeti sporcuya kullandırmak onu reklamlarda oynatmaktan çok daha büyük bir etki gösteriyor. Halk, ürünü tanıtmak için para almalarına rağmen ünlülerin aslında o ürünü gerçekten kullandığını ve desteklediğini algılandığından dolayı bu, ticari bir sponsorluktan çok, gerçeklik algısı yaratan bir sosyal olguya dönüşüyor.

Bütçesi düşük bir marka ya da ürün, sosyal medyadaki 160 milyon takipçisiyle övünen Cristiano Ronaldo’nun yalnızca sayfalarını beğenmesiyle bile popüler hale gelebiliyor. Hayranlar, bugünlerde daha şeffaf olan bu ve benzeri viral reklam girişimlerine daha aktif ve iyi tepkiler veriyor.

Molson Coors’un marka direktörü Jim Shearer’a göre, “Sosyal medya alanında tecrübeye ihtiyacımız var. Sadece viral reklama güvenmeyip cazip içerikler de tüketiciye sunulmalıdır.”

  • ABD’de Patlayacak Forma Sponsorluğu 

İngiliz futbol liginin en iyi takımları 30 yılı aşkın bir süredir sponsorluk logolarına sahipken, Amerika’nın büyük ligleri olan NBA, NFL, NHL ve MLB, şu ana kadar bu büyük potansiyel gelir kaynağını fazlasıyla göz ardı etmiş durumda.

Bu gidişatı ilk bozan ekip olan Philadelphia 76ers, StubHub ile anlaşma yapmaya karar verdiklerinde bir forma sponsoru ile kaydolan ilk NBA temsilcisi oldu ve StubHub birkaç saat içinde sosyal trend listelerinin tepesine tırmandı. Bu gelişme diğer NBA temsilcileri ve geri kalan büyük Amerikan liglerinin arasında, 2017’de forma sponsorluğunda kesinlikle bir patlamaya yol açacak gibi görünüyor.

76ers’ın CEO’su Scott O’Neil kesinlikle şöyle düşünüyor: “Eminiz ki, çoktan dünyada yaygınlaşmış olan forma sponsorluğu, büyük Amerikan ligleri arasında bir standart haline gelecektir. Bin yıllık hayranlar, özellikle özgünlük ve samimiyeti arzuluyorlar. Sponsor logoya bakılmaksızın, en sevdikleri oyuncularla aynı formayı giymek istiyorlar.”

NBA’deki New Orleans Pelicans’ın ana sponsoru olan Smoothie King’de pazarlama başkan yardımcılığı yapan Chris Miller, bunun önümüzdeki beş yıl ya da daha erken bir tarihte ABD’de “sıradan” olacağını öngörerek buna katılıyor ve nedenlerini şöyle açıklıyor: “Spor pazarlamacılığının bu yöntemi şu anda Avrupa futbolunda yaygın ve ABD’de nispeten yeni olsa da, taraftarlar buna alışacak.”

  • Daha Fazla Gerçek Zamanlı Deneyim

Özellikle 2015 yılında Periskop’un gelişiyle başlayan, 2016 yılının ikinci yarısında Facebook Live ile devam eden akım büyük ses getirmişti. 2017 yılı, sponsor içerikli etkinlik planlarında, canlı içeriklerin önemli bir rol oynadığını gösterecek gibi… Bu amaçla daha fazla stadyum ABD’deki canlı yayın yapan sitelere bağlanmak için çalışmalarını hızlandırıyor.

Stadyumdaki seyircilerin yaklaşık %70’i bir cep telefonu ya da mobil bir cihaz kullanıyor. Bu nedenle her marka, hayran deneyimini artırmak için yeni yollar arıyor. Ancak markalar ve ajansları bekleyen en önemli zorluk, bu potansiyelin farkında olan ve fan etkileşimini en üst düzeye çıkaran fikirler bulmak ve etkili biçimde kullanmaktır.

  • Eldeki Verileri Daha Etkili Kullanmak

Daha fazla hayran kitlesine ulaşmayı amaçlayan şirketler, özellikle sponsorluk anlaşmalarında verileri daha etkili bir şekilde kullanmanın öneminin farkındalar. Bir çok marka, ellerindeki verilerle ilginç bir içerik oluşturmak için çalışmaya başlamış durumda. Bu durumun sonunda markaların geliri artacak ve 2017’de büyük bir olasılıkla muazzam bir şekilde çoğalacaktır.

Mars, Avustralya Futbol Ligi (AFL) ile birlikte, yaklaşık 10.000 oyuncunun katıldığı, masaüstü ve mobil ortamda 1.5 milyon sayfa görüntüleme sağlayan ve 50.000’den fazla hayranın ilgilendiği bir fantezi yarışmasını piyasaya sürmek için çoktandır çalışıyor.

Etkinliğin arkasındaki ajans olan Twenty3 Sport And Entertainment’ın CEO’su John Tripodi; “Sponsorluk faaliyetlerinde spor verilerinin kullanımı konusunda çok daha fazla seçeneğe sahibiz.” diyor.

2017’de verilerin daha etkili bir şekilde kullanılacağı bir diğer alan da; logo kullanımı. Markalar her zaman sponsorluklarının başarısını ölçmek istiyor ve artık gelişmiş teknoloji sayesinde başarı hesaplamalarını daha kolay yapıyor. Spor ve eğlence pazarlama ajansı Dentsu Sports Asia’nın CEO’su Kunihito Morimura; “Sponsorlar, ölçümlerin iyileştirilmesi hakkında becerilerini geliştirdiler. Ajanslar ise sponsor olan şirketlerin ne kadar kazanç sağladıkları hakkında daha fazla veri sunmaya başlıyor. Böylece sponsorluk alanındaki atılım ve yaratıcı güç gün geçtikçe artıyor.” dedi.

  • Daha fazla sponsorluk etkinliği için teknoloji

Spor sponsorluğunun formalar, malzemeler ve stadyumlarla sınırlı olduğu günler artık geride kaldı. Dijital teknoloji ve hayranların hayatlarına egemen olan sosyal medyanın 2017’de sponsorluktaki en etkin güç olacağı şüphesiz.

Taraftarlar, tercih ettikleri takımın veya oyuncunun sponsorluğunu yapan bir markayı sosyal medyada beğenmekte ya da takip etmekte çok hızlı davranıyor. Eldeki veriler de gösteriyor ki bir sponsora sosyal medya üzerinden bağlananların %30’u, markanın ürünlerinden birini de alıyor.

NBA Team Marketing & Business Operations bölüm başkan yardımcısı John Abbamondi; “Spor insanlara yönelik bir iş, bu yüzden insanlarla daha fazla etkileşimde bulunmak için teknolojiyi kullanmanın yollarını arıyoruz.” dedi.

2017’de klasik sponsorluk aktivasyonları daha az olacak gibi görünüyor. Ayrıca sosyal medya platformlarının sayısı nedeniyle de daha fazla dijital sponsorluk kullanılması bekleniyor. Dijital video ve LED panolarını da işe dahil eden sponsorlar muhakkak hedeflerine daha hızlı ulaşacaktır.

(Kaynak – GlobalSportsJobs.)

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir