2030 yılında statlar nasıl olacak?

Kulağa çok uzak bir tarih gibi geliyor fakat 2030 yılına 12 yıl kaldı. 12 yıl içerisinde stadyum deneyimlerimiz nasıl değişecek?

Panasonic geçtiğimiz günlerde Las Vegas’ta düzenlenen Consumer Electronics Show’da geleceğin stadı konseptini tanıtarak bunun cevabını verdi.

Panasonic’in konseptine göre 2030 yılında statlarda şunlarla karşılaşacağız?

Yüz Tanıma teknolojisi

Statların kapılarında kontrol için insanlar yerine yüz tanıma teknolojisinden faydlanan arçalar yer alacak. Geniş açılı, yüksek çözünürlüklü kameralar izleyiciyi tanıyabilecek.  Panasonic’in kameraları Hollanda ekibi Groningen’in stadında halihazırda kullanılıyor.

Augmented reality

Panasonic’in çıkaracağı AR cihazları bir gözlük şeklinde olacak. Bu gözlükler taraftarları eğlendirmek için sayısız AR opsiyonu sunacak. Futbol sahası bir karton yüzey gibiymişçesine taraftarlara bilgiler ve eğlendirici içerikler aktarılacak.

AR teknolojisi MLB’de kullanılmaya başladı bile. Baseball taraftarları Apple cihazları ile oyuncuların istatistiklerini ve bilgilerini canlı olarak alabiliyorlar. Bayern Münih de ARKit ile taraftarlarının oyuncularla sanal selfie’ler çekmesine olanak sağlıyor. Bayern ayn zamanda ARHT ile ortak çalışarak basın toplantılarını antrenörlerin hologramlarının yapması üzerine çalışıyor.

Drone’la servis

Panasonic’in 2030 vizyonunda akıllı sistem bilet bilgilerinizi analiz ediyor ve en sevdiğiniz yiyeceği, içeceği veya daha önce sipariş ettiğiniz bir formayı stattaki koltuk numaranızı bularak drone’la teslim ediyor.

Drone’la servis teknolojisi PyeongChang 2018’de de denenecek.

Kişisel pozisyon tekrarı

Panasonic’in düşündüğü 2030’un stadyumunda taraftarlar pozisyon tekrarlarını istedikleri zaman ve istedikleri açıdan tekrar izleyebilecek. Firma şimdiden bunu golf ve futbolda yapabilmek için Fransa’dan bir startup olan VOGO Sport ile çalışıyor.

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir