Azerbaycan futbolunun yükselişi

Kısa bir süre öncesine kadar Azerbaycan ve futbol birbirine çok uzak iki kavram gibi gelirdi. Bugün Avrupa ile aradaki farkı hızla kapatan, dinamik bir futbol ülkesi haline geldiKısa bir süre öncesine kadar Azerbaycan ve futbol birbirine çok uzak iki kavram gibi gelirdi. Bugün Avrupa ile aradaki farkı hızla kapatan, dinamik bir futbol ülkesi haline geldi

Evet ülkede futbol oynanıyordu fakat ülke futbolu vasat altı bir milli takım, kötü tesisler, uluslar arası arenada ismi pek duyulmuyan kulüpler ile biliniyordu. Fakat bu durum özellikle son yıllarda oldukça değişti.Bakü’nün 2019 Avrupa Ligi finaline ev sahipliği yapacağının açıklanması ile Azerbaycan futbolunun altın çağını yaşadığını, hatta bu çağa yeni girdiklerini ve Azerbaycan’ın futbolda daha da yükseleceğini söylemek mümkün.Peki Azerbaycan nasıl oldu da yaklaşık 10 yıl gibi kısa bir sürede bu kadar ilerleme kat edebildi?

Azerbaycan’da futbolun yükselişi 2008 yılında ülkenin en büyük petrol şirketlerinden biri olan SOCAR’ın başındaki isim Rovnag Abdullayev’in futbol federasyonu olmasıyla başladı.
Abdullayev’in başkan olmasından sonra Azerbaycan’da büyük futbol yatırımları bir anda başladı. Bu aşamada Haydar Aliyev’in ve hükümetin büyük şirketlere futbolu geliştirmeleri için yatırım yapmalarını “tavsiye ettiği” söyleniyor.Azerbaycan Ligi’nde Neftçi Bakü zaten Socar’ın büyük sponsorluk desteği ile gelir elde ediyordu. Uluslararası Azerbaycan Bankası Inter Bakü’yü kontrol ediyor. Ülkenin en büyük gıda ihracatçısı Azersun Holding, bugün Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Karabağ’ın da sahibi. Ülkenin büyük bankalarından Kapita Bank, Zirya’nın en önemli sponsorlarından biri. Baku FC takımının sahibi Hafız Mamammadov, iş adamı ve iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi’nden parlamenter ve Haydar Aliyev’e yakın isimlerden biri.

SOCAR dört yıl önce UEFA’nın milli takım turnuvaları için sponsor oldu.Azerbaycan’ın ülke olarak sponsorluğu da oldukça şanslı gitti. “The Land Of Fire” sloganı ile Azerbaycan Atletico Madrid, Sheffield Wednesday ve RC Lens’e forma sponsoru oldu. Bu arada Lens’in de sahibinin Hafiz Mammadov olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

Azerbaycan, 2013–2014 sezonunda Atletico Madrid’in formasına yerleşti, sezon sonunda Atletico Madrid şampiyon oldu ve ertesi sezon yine aynı forma reklamı ile Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final oynadı. İsmini futbol arenasında duyurmak isteyen bir ülke için bundan daha iyi bir şans olamazdı.
Azerbaycan’da şimdilik futbol, petrol ve siyasetin etkisinde görünüyor. Fakat sürekli akan yatırımların doğru yönlendirilmesi Azerbaycan’ı UEFA’nın Katar’ı olmasını engelledi. Petrol parası ile 50 milyon euroluk futbolcu transferi yapılmıyor bunun yerine tesisler yapılıyor. Örneğin Karabağ’ın yaklaşık 10 yıl kadar önce ilk yapılanma hamlelerinden bir tanesi yeni tesisler ve altyapı yapılanması olmuştu. Arda Turan ile birlikte anılan dönemin başarılı Galatasaray takımının akademi kadrosunu transfer ederek bu yapılanmanın ilk adımlarını attı. İlerleyen dönemde bu yatırım karşılık bularak Azerbaycan’ın genç milli takımlara en fazla oyuncu veren ekiplerinden bir tanesi haline geldiler.

Uluslararası organizasyonlar ve tesislere de yatırımlar yapıldı. Bu yatırımların önemini anlamak için Azerbaycan’ın son 5 yılda organize ettiği spor organizasyonlarına bakmak gerekiyor: 2012 U-17 Kadınlar Dünya Kupası 2014 Avrupa Plaj Futbolu Şampiyonası 2015 Avrupa Oyunları 2016 UEFA U-17 ŞampiyonasıAzerbaycan 2016 ve 2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmayı başaramadı. Ancak 2019 UEFA Avrupa Şampiyonası ülkenin bugüne kadar düzenlediği en prestijli organizasyon olacak. Bundan sonrası da devam edecek gibi görünüyor.

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir