Çılgın bir pazar: Akıllı bisiklet paylaşımı

Şu sıralar çok büyük bir bisiklet yarışına tanık oluyoruz. Ancak bu yarış Tour de France değil.

Bu yarış, akıllı bisiklet paylaşımında pazarı kimin domine edeceği yarışı.

Dock’suz bisiklet paylaşımı Çin’de büyük bir çılgınlık haline aldı ve kimsenin beklemediği bir taleple karşılaşıldı. Çin’deki Ofo ve Mobike gibi startuplar şimdi Slikon Vadisi’nden çıkacak markalarla yarışmayı göze alacak. Bunların başında da LimeBike geliyor.

50 milyon dolarlık yatırımı alır almaz pedala asılan ve ABD’de bu yıl 10 şehirden fazla yerde kullanıma sunuluan LimeBike, Ofo ve Mobike’ı geride bırakmayı hedefliyor. Çin’de dock’suz bisiklet paylaşımını popüler hale getiren bu iki marka uluslararası alana da açıldı. Ofo, Seattle, Boston ve Washington D.C’ye girdi. Mobike D.C’den yola çıktı ve başka şehirlere de girecek. ABD markası LimeBike ise Kuzey Carolina’dan yola çıktı ve şimdilik 20 yerde bisikletlerini paylaşıyor.

 

2016’da bisiklet paylaşımı ABD’de de büyük bir taleple başladı. Bir yıl içinde 28 milyon defa bisiklet paylaşıldı ve popülerliğinin daha da artması bekleniyor.

Bisiklet her ne kadar barışçıl bir spor olsa da bisiklet paylaşımı o kadar da risksiz ve sade bir iş olarak görünmüyor. Bürokrasi ve düzenlemeler, fiyatlama savaşları, bakım sorunları, bisiklet hırsızlığı ve vandalizm gibi engelleri aşmayı başaran marka bisiklet paylaşımı pazarını domine etmeye daha da yaklaşmış olacak.

LimeBike’ın büyüme hızı inanılmaz.

Çünkü şimdiden 10 bin bisikletle 250 bin kullanıcıya ulaşan LimeBike haftada yüzde 50’lik bir büyüme hızına sahip. Şirketin hedefi yıl sonuna kadar 50 bin bisiklet daha ve 1 milyon kullanıcı.

Çinli rakipler ne durumda?

Mobike uluslar arası olarak 100’den fazla şehirde hizmet sunuyor. Şu an Mobike’ın 100 milyon kullanıcısı ve 5 milyon bisikleti var. Arkalarının ise oldukça sağlam olduğunu söylemek gerek. Tencent, Sequoia Capital China, TPG ve Hillhouse Capital gibi firmalardan toplamda 1 milyar dolarlık destekleri var.

Dock’suz akıllı bisiklet paylaşımı neden bu kadar popüler?

Bu sistemi bisikletin Uber’i olarak özetlemek mümkün. Kısa mesafalerde gidip gelmek için harika bir çözüm. Özellikle Pekin, Şangay gibi aşırı kalabalık şehirlerde bu sistem hayat kurtarıyor diyebiliriz.

Peki ücretlendirme?

LimeBike, yarım saatlik yolculuğu 1 dolardan fiyatlıyor. Aylık üyelik ise 30 dolar.

Sistem şu şekilde işliyor. Telefondaki uygulama yakınlarda boştaki bisikleti GPS ile gösteriyor. QR kodu ile kilidini açıyorsunuz, ücretini ödüyorsunuz ve uygun bir yere park ediyorsunuz. Sürücülerin bisikleti almak ve park etmek için bir dock’a yani bir istasyona gitmesine gerek kalmaması muhteşem bir kolaylık.

Bugün Türkiye’de hizmete sunulan bisiklet paylaşım sistemlerinin en büyük sorunu da istasyon olarak görünüyor. Çünkü bir bisikleti bir istasyondan bir diğer istasyona götürmek bisikletin vermiş olduğu özgürlüğü ortadan kaldırıyor.

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir