Çinli bira markası e-spor pazarını ele geçiriyor

Sporda sponsor olan markalar arasında bira markaları önemli bir paya sahip. E-sporda da öyle olacak gibi görünüyor. Ama bu sefer başka bir ülke ve başka bir markayla…

Türkiye’de artık pek olmasa da bütün dünyada spor, bira markaları için yaygın bir pazarlama alanı.

Büyük organizasyonlarda mutlaka bir bira markasının ilanını görmek mümkün.

Çin’de de bu durum farklı değil. Fakat Çin’de en çok izlenen organizasyonlar olan NBA ve Premier Lig’e Çin’in bira markaları rekabetten dolayı girmekte zorluk çekiyor.

Hâl böyle olunca markalar henüz el değmemiş ve çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip olan yeni bir maden buldu: E-spor

Çin’in en eski bira markası Harbin, Çin’de e-spor ile birlikte anılmaya başladı. Genç nesile yönelmek için markayı şekillendirmek ve yeniden üretmek yerine gençlerin olduğu 18-25 yaşındaki gençlerin yoğun olarak vakit geçirdiği e-spor’a yöneldiler.

2016’da e-sporda harcanan pazarlamanın toplam 280 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. 2021’de ise bu sayının 1 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Harbin markasının 2004’ten bu yana sahibi olan Anhueser-Bushch firması 2015’te yaptığı pazarlama araştırmada 18-29 yaş arasındaki Çinli erkeklerin spor, müzik ve yemek gibi geleneksel alanlardan çok e-sporda daha pozitif reaksiyon verdiğini kaydetti. Ancak firma yine de bundan çok emin değildi ve testlere başladı.

Anhueser-Busch ürünlerinin ücretsiz olarak da verildiği bir saatlik bir canlı oyun yayını yaptı ve çok olumlu geri dönüşler aldı.

Anhueser-Busch ve Çin’deki diğer markalar içn yeni bir pazarlama alanı bulmak çok önemli. Çünkü craft biraların yaygınlaşmaya başlamasıyla beraber yükselen tüketim artık düşmeye başladı. 2016’dan bu yana Çin’deki bira pazarı yüde 4 küçüldü.

 

Anhueser-Busch pazarın yüzde 11.2’sine sahip ve şu an sadece genç erkeklere odaklanmış durumdalar. Bu kitleyi de e-sporda bulmuş durumdalar.

Geçtiğimiz yıldan bu yana Harbin, e-spor takımlarına sponsor oldu, reklamlar verdi, etkinlikler düzenledi ve Harbin Beer Esports Legion isminde bir e-spor şampiyonası düzenledi.

Peki Çin neden önemli?

Çünkü NBA’in izleyicisinin çoğunluğunun ABD’de olması, Premer Lig izleyicisinin çoğunluğun Avrupa’da olması gibi dünyadaki e-spor izleyicisinin çouğnluğu da Çin’de bulunuyor. Dünya’daki e-spor içeriğinin yüzde 57’sinin Çin’de izlendiği belirtiliyor. Çin’de yapılan 11.1 milyar video yayınına karşılık ABD’de 2.7 milyarlık video yayın yapıldı.

Bu sporun merkezi Asya’ya ve özellikle Çin’e kaydı. BMW, Red Bull ve Sprite gibi markalar dışında henüz pek fazla markanın giriş yapmadığı bu alanda Harbin’in bu pazar alanında adeta bir altın madeni bulmuş durumda.

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir