Katar 2022’ye beş kala beş soru işareti

Katar’da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası’nın ilk düdüğünün çalmasına tam beş yıl kaldı. 21 Kasım 2022’de Lusail Iconic Stadyum’da Katar 2022’nin ilk santra vuruşu yapılacak. Ya da yapılacak mı?

Bugün 21 Kasım 2017. Bundan tam 5 yıl sonra Katar 2022 Dünya Kupası’nda ilk maç için düdük çalacak.

Bu konuda her ne kadar çok kesin konuşsak da Katar’ın 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacağına şüpheyle yaklaşıyoruz.

Neden mi?

Henüz elemelerinin bile oynanmamasına rağmen Katar 2022 şimdiden tarihin en tartışmalı Dünya Kupası organizasyonlardan biri olmayı başardı. Hatta içlerinde Sepp Blatter de dahil olmak üzere birçok FIFA yöneticisi 2022 Dünya Kupası’nın Katar’a verilmesinin bir hata olduğunu söyledi.

İlk santra vuruşunun yapılmasına beş yıl kala hâlâ sonlandırılamayan tartışmalar var….

Rüşvet skandalı

Katar’ın 2022 Dünya Kupası’nı düzenlemesi pek ucuza patlamadı. Stat ve alt yapı harcamaları dışında Katar’ın Dünya Kupası’na ev sahibi olmak için toplam  milyonlarca dolarlık rüşvet dağıttığı iddia ediliyor.  2014’ten beri yapılan araştırmalar, yazılan raporlar 2015’te polisin FIFA’nın Zürih’teki merkezini basmasının etkileri devam ediyor.

FIFA’nın sponsorları olayın araştırılmasını istedi, FIFA açık konuşmak gerekirse üstünü kapatmak için her şeyi yaptı duruşmalar ve davalar- bugün de devam ediyor. 2022 Dünya Kupası yaklaştıkça “Bu turnuva Katar’dan alınmalı” diyenlerin sesi daha az çıkmaya başladı.

Katar 2022’nin üzerindeki en büyük tartışma bu rüşvet iddiaları. 2022 Dünya Kupası’nı organize etme hakkı Katar’dan alınacak mı tabii ki bilemiyoruz ama bu turnuva ve ev sahipliğinde bu rüşvet iddiaları ve davaları hep bir leke olarak varlığını sürdürecek.

Süregelen davanın detayları ile ilgili buraya bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Göçmen işçilerin yaşam standardı ve ölümler

2022 Dünya Kupası’yla ilgili kaygı verici gelişmelerden biri de stadyum inşaatlarında çalışan göçmen işçilerin yaşam koşulları oldu. Katar’daki yasalar gereği göçmen işçiler bir çeşit sponsorlara tabii. Ve bu sponsorluk nedeniyle göçmen işçiler başka bir işe gidemiyor veya sponsorlarının izni olmadan Katar’ı terk edemiyor. Hâl böyle olunca da işçilerin yoğun bir şekilde istismar edilmesi durumları yaşandı.

Nepal’in Katar elçisi, Nepalli göçmen işçileri gördükten sonra “Katar işçiler için bir açık ceza evi” dedi. Sıcağın altında karo döşeyen işçilerin ölüm oranının günde bir olduğu belirtildi. Guardian işçilerin sağlıksız koşullarda yaşayıp, pasaportlarına el konulduğunu ve ülkelerine de dönemediklerini yazdı.

Son olarak FIFA’nın kendi danışman kurulu Katar’daki işçilerin durumu ile ilgili olarak aksiyon alınması gerektiğini FIFA’ya bildirdi. 

İklim

21 Kasım bir Dünya Kupası’nın başlangıcı için hiç alışık olmadığımız bir durum. Normal şartlarda Mayıs sonu veya Haziran başı gibi başlayan bir Dünya Kupası Katar için imkansız. Çünkü Kasım ayındayız ve bugün Katar’da ortalama sıcaklık 28 derece. Bu sebepten dolayı Katar’ın düzenleyeceği Dünya Kupası Kasım ve Aralık aylarına alındı. Bu durumda hem liglerin akışını doğrudan etkileyecek. Ligler başladıktan sonra bir Dünya Kupası arası verilecek ve bittikten sonra tekrar başladığı yerden devam edecek.

Bunu yanı sıra iklim nedeniyle Katar’daki Dünya Kupası statları soğutucu sistemleriyle birlikte inşaa ediliyor. Bu da Katar için maliyetleri yukarı çekiyor.

 

Maliyet

Katar 2022 bugüne kadar düzenlenmesi ve hazırlığı en masraflı Dünya Kupası olacak. Katar’ın bu turnuva için 220 milyar dolar harcamış olacağı tahmin ediliyor. 2010 Dünya Kupası’nın ev sahibi Güney Afrika’nın harcadığının tam 60 katı.

Sadece 50 milyar dolar klimalı statların inşaası için harcanıyor. 100 milyar dolar oyuncuların ve taraftarların konaklayacağı yerler için harcanacak.

Maliyetler Katar’ın bile zamanla gözünü korkuttu. Organizasyonu aldıktan sonra 12 olarak planlanan stadyum sayısını çok büyük ihtimalle 8’e düşürmüş olacaklar.

Elbette bu masraf bizim cebimizden çıkmıyor, Katar gibi bir ülkenin futbol oynanabilecek statlar yapması güzel bir gelişme fakat insan Katar’ın büyük bir sponsorluğa imza atmasıyla bu turnuvanın çok daha ucuza başka bir yerde yapılmasını ve artan paranın da alt yapı ve teknoloji için kullanılması daha iyi olmaz mıydı diye düşünmeden edemiyor.

 

Diğer Meseleler

Katar 2022’nin tartışmaları aslında çok daha fazla uzar gider. Tam olarak cevaplanmayan daha birçok soru var:

Eşcinselliğin yasak olduğu Katar’da LGBTI taraftarlar ve oyuncular ne yapacak?

İsrail’i devlet olarak tanımayan Katar, İsrail Milli Takımı’na ve İsrail heyetine nasıl bir tutum takınacak.

ABD ambargosu devam edecek mi? Katar’ın Suudi Arabistan ve BAE ile olan kötü ilişkilerinin bir etkisi olacak mı?

Dünya Kupası sonrasında milyarlar harcanacak statlar ne olacak?

Bu liste uzayıp gidiyor. Cevapları için 2022’yi bekleyeceğiz. Fakat 2022 Dünya Kupası Katar’da düzenlenecek mi? Bu sorunun cevabını bile yüzde yüz net bir şekilde söyleyemiyoruz.

 

 

 

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir