“Kötü Çocuk” imajlı sporcularla sponsorluk nasıl yönetilir?

Yeni Zelandalı araştırmacı Dr. Marilyn Giroux, Auckland Ünivesitesi’nde pazarlama ve tüketici alışkanlıkları üzerine çalışıyor. Giroux ile geçtiğimiz günlerde yapılan bir röportajda spor pazarlamasında sponsorların kötü imaja sahip sporculara olan yaklaşımına dair ilginç detaylar yer alıyordu.

Yeni Zelanda Radyosu’na konuşan Giroux sponsorlar için görünülür kılmasından dolayı “Kötü Çocuk” imajının erkek sporcularda olumlu sonuçlandığını fakat kadın sporcularda bunun tam tersinin işlediğini söylüyor.

Giroux “Avustralya Açık’ta Nick Kyrgios’u izliyorduk. Arkamızda oturanlar kendisinin tenise nasıl taze bir kan kazandırdığını ve diğer oyunculardan artık sıkılmaya başladıklarını söylediler. Nick Kyrgios tribüne küfrettiği için uyarı aldı. Bu gibi hareketlerde olumsuz tepki ile karşılaşılıyor fakat insanlar Nick Kyrgios’un kötü davranışlarını da izlemeye gidiyor” diyor.

Dr. Giroux kötü çocuk sıfatının erkeklerde olumlu, kadınlarda ise olumsuz bir sıfat olduığunu belirtiyor ve “İnsanlar Kyrgios’tan nefret etse bile ondan nefret etmeyi seviyorlar. Ama Williams kardeşler birkaç hadiseye karışınca insanlar çok daha fazla eleştirel oluyor. İnsanlar hâlâ Maria Sharapova’ya yaptıklarından dolyı kızgın” diye konuşuyor.

Tiger Woods, Michael Phelps ve Aaron Smith gibi olumsuz haberlerle anılan sporcuların, yaptıkları nedeniyle markalarına zarar verdiğini söyleyen Giroux ama buna rağmen bu gibi olaylardan sonra sponsorların “kötü çocuk” sporculara farklı bir şekilde yaklaştığını belirtiyor.

Giroux “Bu sebeplerden dolayı markalar anlaşmalarına, anlaşma şartlarına uyabilmeleri için sporcunun davranışlarıyla ilgili bir takım kurallar koyuyor. Tiger Woods’un uyuşturucu madde etkisindeyken araba kullanması Nike için sözleşmeyi sonlandırma sebebi olmadı çünkü golfün en çok görülen yüzüydü” diyor.

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir