Özel: Scoutium, Queens Park Rangers’la da anlaştı

Ulaş Gürşat

Kendilerini geçtiğimiz yaz  Sportup’ın düzenlediği konferansta pitching yaparken izlemiştik. Scoutium son günlerde ismini sıkça duyduğumuz bir startup. Aldıkları yatırımlarla gelecek için ciddi bir potansiyel taşıdıklarını gösterdiler.

Scoutium, futbolda henüz keşfedilmemiş yeteneklerin gün yüzüne çıkmasında yardımcı olacak bir sistem hazırladı. Bu sistemde futbolu takip edenlerin kitlesel bir veri girişiyle futbolcunun sayısal değerleri ortaya çıkarılıyor. Bu scouting verisini kullanan kulüpler transferlerini daha isabetli yapıyor, veriyi giren kullanıcılar ise bir gelir veya hediye kazanma şansını elde ediyor. Daha da önemlisi kullanıcılar futbol dünyasında söz sahibi olmuş oluyor.

Bir startup olmalarına rağmen Trabzonspor, Kasımpaşa, Göztepe gibi kulüplerle çalışmaya başlayan Scoutium Avrupa’ya da açılmayı başardı. Anlaştıkları son kulüp Queens Park Rangers oldu.

Scoutium’la ilgili merak ettiklerimizi şirketin kurucularından Efe Aydın’a sorduk.

Öncelikle sizi tanımak isteriz. Efe Bey ve Scoutium ekibi daha önce nasıl bir geçmişe sahipti? Daha önce ne işler yapıyordunuz?

Safa, Emre ve Ali’yle birlikte Scoutium’un kurucularıyız. Eğitimi ODTÜ Endüstri Mühendisliğinde tamamladım, şu anda şirkette CEO görevini yürütüyorum. Daha önce inşaat sektöründe bir girişimcilik deneyimim oldu. Safa ise Boğaziçi İşletme mezunu, daha önce aile şirketinde çalışıyordu fikir ortaya çıkar çıkmaz tüm işlerini bırakarak işlere girişti. Emre ise Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisi. Emre şirkette CTO görevini üstlendi. Ali de Babson College mezunu, şu an da Amerika’da ve CGO görevini üstlenerek globalleşme süreçlerimizi yönetiyor.

Scoutium nedir? Nasıl çalışır bunu sizden dinlemek isteriz….

Scoutium, futbolseverlerin futbolcularla ilgili fikirlerini kulüplere ulaştırmayı, amatör ligleri de kapsayan bir futbolcu veri tabanı oluşturarak kulüplere ve futbolculara keşif hizmeti vermeyi amaçlayan dijital futbol gözlemciliği platformu. Çalışmalarımıza İTÜ Çekirdek girişimi olarak başladık ve kısa zamanda on binin üzerinde kullanıcı değerlendirmesine ulaştık. Yakın zamanda da 1 milyon dolarlık bir yatırım turunu tamamladık. Scoutium aralarında Trabzonspor, Göztepe, Kasımpaşa ve Sivasspor gibi kulüplerin de olduğu otuz kulüple iş birliği içerisinde çalışmalarına devam etmekte.

Ayrıca İngiltere pazarında faaliyet göstermeye başladık. İlk anlaştığımız takım Queens Park Rangers oldu. Platformu anlattığımız kişiler bizi büyük bir heyecanla karşılıyorlar. İngiltere pazarından bir hayli umutluyuz.

Eski futbolcuların kariyerlerini bitirir bitirmez ilk iş olarak scoutluk yapmaya başladığı Türkiye futbol ortamında Scoutium’un çalışma ve başarılı olmak potansiyeli nedir? Türkiye’de scoutlığın eski futbolcunun antrenör olmadan önce geçici olarak yaptığı bir meslek olması Scoutium için bir avantaj mı?

Scouting, ne yazık ki ülkemizde hak ettiği değeri görmüyor. Kulüpler, oyuncu transferlerinde genellikle menajerlere danışıyorlar ve aslında kulüp için uygun olmayan transferler, sonrasında büyük bir maddi yük getirerek onların elini kolunu bağlıyor. Türkiye’de futbol sektörü düşünüldüğünde ise scoutinge ayrılan bütçeler çok küçük, ancak kulüpler scouting ve öneminin farkına her geçen gün daha fazla varıyorlar. Altyapı konusunda da birkaç yıl öncesine kadar aynı durumdaydık, Altınordu altyapıya yatırım yaparak birkaç yıl içinde çok iyi sonuçlar alınca insanların bakış açısı değişti. Aslında burada hedeflediğimiz durum, futbol severlerin sadece oyunda izleyici olarak kalmaması ve oyuna dahil olarak futbolun bir parçası haline gelmesi.  Sadece bununla kalmıyor tabi ki, kullanıcılar scout olarak hem kendilerine gelir yaratıyorlar hem de kulüplerde antrenör veya scout olarak çalışma fırsatını yakalıyorlar. Bu noktada hem futbol severler, hem kulüpler, hem de futbolcular adına yeni bir anlayış getirdiğimizi söyleyebiliriz.

Kitlesel bilginin bir araya getirildiği bu platformda manipülasyona karşı önleminiz nedir? Yani merak ettiğim 3’üncü ligde oynayan bir oyuncunun mahalledeki arkadaşları tarafından yüksek puanlar almasına karşı ne yapılabildiğini merak ediyorum.

Algoritmamızla bunun için gerekli elemeleri yapıyoruz, yine de geçen asılsız değerlendirmeler olursa, kulüplerden geri bildirim alarak yanlış değerlendirmeler için gerekli işlemleri yapıyoruz. Algoritmamız tam olarak taraflı yayınları ortadan kaldırarak tarafsızlığı ilke ediniyor. Zaten platformumuzun kendine misyon edindiği değerler arasında tarafsızlık ve güvenilirlik ilkeleri mevcut. Tarafsızlık ilkesi bizim için oldukça önemli. Biz her paydaşımıza eşit ve adil durumlar ile davranıyoruz.

Sıradan bir futbol izleyicisi  bir maçta iki gol atan oyuncuya çok puan verebilir ama doğru kademeler ve isabetli paslarla kendini çok belli etmeyen defansif bir sağ bek göze çarpmayabilir. Bu gibi sistemlerde forvetlerin ve kanatların diğer mevkiilere göre daha yüksek puan alması bir sorun olabilir mi?

İnanın bana futbolcuların değerlendirilmesi konusunda çok düşündük. Düşünmekle kalmayıp gittik Önder Özen, Metin Tekin gibi futbol profesyonelleriyle çalıştık, çok değerli antrenörlerimizle görüştük ve değerlendirmelerimizi buna göre hazırladık. Değerlendirme formumuzdaki özellikler her pozisyona uygun olacak şekilde hazırlandı, pozisyon için önemine göre özelliklerin katsayıları da değişiyor, böylece mevki bazlı fark çıkmasının önüne geçmiş oluyoruz.

Geçtiğimiz günlerde çok önemli yatırımlar aldınız. Bunda etkili olan ne oldu?

Bunun cevabı oldukça basit aslında; özgünüz ve gerçekten var olan bir problemi çözüme kavuşturuyoruz. Futbol herkesin çok fazla üzerine konuştuğu, sorunlarını dile getirdiği bir spor dalı. Ancak futbolun kendi içinde yaşadığı sorunlara getirdiğimiz çözümler oldukça az. Futbol severler kulüplere seslerini asla duyuramadılar, futbolcular kendilerini gösteremediler ve alt liglerde birçok yetenek heba oldu. Kulüpler transferlere milyon dolarlar harcadılar ama başarılı olamadılar. Biz tek iş fikriyle 3 problemi ele alıp çözüm getiriyoruz. Futbolu kalkındırıyoruz, futbola değer yaratarak geliştiriyoruz, karanlıkta kalmış yetenekleri keşfediyoruz.

Çalıştığınız kulüplerle nasıl bir iş ortaklığı içerisindesiniz?

Kulüpler Scoutium’a yıllık bir üyelik ücreti ödüyor, bunun karşılığında Scoutium veri tabanına kayıtlı bütün futbolcular hakkındaki video, bilgi ve analizlere ulaşabiliyor. Scoutium gözlemcilerinin bulunduğu bütün şehirlerde canlı izleme görevi açabiliyor, bu şekilde ilgilendikleri oyuncuların scout analizlerine ulaşabiliyor.

Gelir modelinizi açıklayabilir misiniz?

Sistemimiz kullanıcılar için tamamen ücretsiz. Kulüplerden yıllık üyelik ücreti alıyoruz. Futbolcular ise ücretsiz kayıt olup profil oluşturabiliyorlar ve maçlarına Scoutium gözlemcilerimizi çağırıp kendilerini analiz ettirmek için görev başına belli bir ücret ödüyorlar. Bunun bir kısmı da göreve giden Scoutium gözlemcisine veriliyor.

Türkiye dışına çıkarak başka ülkelerdeki yeteneklerin de keşfedilmesinde aracılık yapmak hedefleriniz arasında mı? Hangi ülkelerden başlayabilirsiniz?

Aslına bakarsanız biz iş fikrimizi asla tek bir ülke için düşünmedik. Bizim tek bir pazarımız var o da dünya! Dünya’daki tüm futbol severler, futbolcuları ve kulüplere ulaşmayı hedefliyoruz. Futbolda ezberleri bozmak için doğduk. Bunun yakın zamanda futbola yaratacağı etkiyi göreceksiniz.

Globale gitmek kesinlikle öncelikli hedeflerimiz arasında. İngiltere pazarında operasyonlarımız başladı, yakın zamanda anlaşmalarımızı duyabilirsiniz 🙂

Global gitmek hedefimiz olmasının daha ötesinde temel çalışma motivasyonumuz. İngiltere’de ilk kulübümüzle anlaştık bile. QPR İngiltere’deki ilk kulübümüz oldu. Bunun yanında, sonrası için de hedef pazarlarımızı belirleyerek bunlarla ilgili operasyonel çalışmalarımıza başladık.

Türkiye’de bir startup oluşturmanın kolaylıklarını ve zorluklarını sormak istiyorum. Başka ülkelerle kıyaslama yapmanız mümkün mü?

Start-up kurmak, ülkeden bağımsız olarak, sabır gerektiren zorlu bir maraton gibi aslında. Türkiye’de start-up kurmanın, İngiltere ve Amerika gibi ülkelerle en büyük farklılığı yatırım arayışında oluyor. Gelişmiş ülkelerde, yatırımcı sayısı ve yatırım yapılan miktarlar daha fazla olduğu için, fikirler daha erken aşamalarda daha yüklü miktarlarda yatırım alabiliyorlar. Yine de biz Hande Enes, İTÜ ARI Teknokent, Ali Keçecioğlu ve Nokta Yatırım sayesinde bu süreci hızlıca atlatmış olduk.

Scoutium’a bu adresten siz de katılıp futbol bilginizi paylaşabilirsiniz.

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir