Spor medyasında bu pozisyonlara gerek kalmayacak

Basılı yayınlardan dijitale geçerken spor medyasında 10 yıl sonra artık ihtiyaç duyulmayacak olan pozisyonlar var…

Geleceğe dair en çok yapılan ön görülerden biri şu:

“Yakın bir zamanda robotlar tüm üretim safhasını ele geçirince insanların çalışacak bir işi olmayacak ve ekonomi yeniden kurgulanacak…”

Önümüzdeki 30 40 yılı ön görmeye çalıştığımızda sahiden de böyle bir olasılığın varlığını hissetmiyor değiliz. Fakat robotların işlerimizi elimizden almaya başlaması bir süredir zaten yaşanıyordu.  Robot dediğimizde aklımıza gelen komik bir şekilde yürüyen metalik kutular aklımıza gelse de yazılım teknolojisindeki robotlar bizim yerimize bir çok işi yapmaya başladı bile. ABD’de spor medyasını değerlendiren  Awful Announcing sitesi önümüzdeki 10 sene içerisinde artık kalmayacak olan spor medyası işlerini sıraladı. Birlikte bakalım:

 

Spor Bloggerı

Artık yavaş yavaş kapandığını görmeye başladığımız blog dönemi spor medyasını da değiştirdi. Spor haberciliği bu bloglarla yarışabilmek için daha da “Zeki” olmak zorunda kaldı. Ancak spor bloggerlığı sürdürülebilir bir ekonomik model geliştiremedi. Twitter’ın ve diğer sosyal medya sitelerinin yatygınlaşması bloglara ayrılan zamanı azalttı. Bağımsız ve kendi kendine yetebilen bir iş olarak bloggerlık yakında rafa kalkacak gibi görünüyor.

Köşe yazarlığı

Türkiye’de bu iş zaten yavaş yavaş sona eriyor gibi görünüyor. Peki neden? Çünkü gazete satışları azalıyor. İnternet sitelerinde de spor ile ilgili uzun fikir yazıları pek okunmuyor.  Köşe yazarı az iş yapıp çok para kazanan bir insan olarak göründüğü için (Gerçeklik payı yok değil) internet mecralarında talep gören bir iş veya pozisyon olamıyor.

Spor Radyocusu

“Zaten radyo mu kaldı artık?” diyenler olabilir. Belki pek bilmiyor olabiliriz ama Türkiye’de spor radyoculuğu yaparak para kazanan az sayıda da olsa bir grup gazeteci var. Bu isimleri sosyal medyada da aktif olarak görmeye başladık bir süredir.  Radyo bir nostalji olmaya başladı bile. Tüm gün araç kullanan şoförler dışında radyo dinleyenler yok gibi bir şey. Yakın bir zaman sonra  taksiciler de podcast dinlemeye başlayınca radyo yorumcuları ve habercileri başka mecralar bulmak zorunda kalacak.

Editörlük

Türkiye’de aslında editörlük ortadan kalktı gibi bir şey. Muhabir-Editör sistemi uzun bir süredir uygulanıyor ancak ABD ve Batı Avrupa’da yapılan spor gazeteciliğinde “Copy Editor” pozisyonu hala bulunuyor. Yaptıkları iş ise muhabirlerden gelen haberlerin doğrulamasını yapmak içinde hata varsa düzeltmek.  Fakat basılı yayından dijitale geçerken bu pozisyon ortadan kalkma zorunda kalıyor. Bir internet sitesinde yazılan haberi düzenleyip, bilgi doğrulamasını yapmak ve revize isteme için zaman yok. Haberi yapan kişiden tam ve doğru bilgi bekleniyor. Kalite-Sayı dengesinde kalitenin aşağıya inip sayının yükseldiği bugünlerde iyi bir başlık ve iyi bir görsel ile aynı trafik bir editör müdahalesi olmadan da yakalanıyor.

 

Dijital içerik direktörü / koordinatörü

Otomasyon gazetecilik ve yayımcılıkta da işleri ele geçirmeye başlıyor. Gazeteciliğe yavaştan başlayan botlar ufak tefek haberler yazmaya başladı. Mesele fiyat performans olduğunda aynı performansı gösterebilen masrafsız bir bot her zaman insana tercih edilecektir.  Spor yayıncılığında botlar skorlara ve istatistiklere bakarak haber yazabiliyor. Ama karmaşık hikayeler ve insanların zevkle okuyacağı makaleler yazabilmelerine daha var. Bu konuda algoritmalar üzerinde çalışılıyor önce İngilizce dilinde mükemmel haberler yazabilen botları gördükten sonra bu teknoloji Türkçe’ye de geçecektir.

Bu okuduğunuz yazıyı yazan biri olarak benim de işim gelecek 10 senede ortadan kalkacaktır.

Son 100 yıla baktığımızda gazetecilik ve yayımcılıkta bir çok pozisyon ortadan kalktı. Dijital fotoğraf makineleri ortaya çıktıktan sonra filmlerle ilgili poziyonlar ortadan kalktı. Gazetelerde dijital arşive geçildikten sonra arşivcilik ortadan kalktı. Bu süreç hiç durmadan devam edecek.

Fakat çağı yakalayıp gelişmeleri takip edebilenler için yine çalışacak pozisyonlar olacak. 20 yıl sonra iyi gazeteci veya iyi yazar dediğimiz kişiler yerine belk de iyi bir haber robotu algoritması geliştirebilen kişiler olacak.

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir