Super Bowl’da Spor Teknolojileri

Teknoloji, özellikle de sanal gerçeklik ve mobil uygulamalar bütün alanlarda olduğu gibi spor alanında da etkisini günden güne arttırıyor. Taraftarlara, sporu izleme ve ona dahil olma deneyimini maksimum seviyede yaşatmak isteyen teknoloji girişimcileri de bu büyük pazarda söz sahibi olmak için adeta birbirleriyle yarışıyor. Dünya’nın en fazla takip edilen organizasyonlarından biri olan Super Bowl da bu teknolojilerden faydalanmak, hem taraftar deneyimini hem de spora olan bağlılığı arttırmak için girişimler yapmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde NRG Stadium’da Atlanta Falcons ve New England Patriots arasında oynanan Super Bowl LI’a yakından baktığımızda bu girişimlerin pek çoğunu görmek mümkün. Mobil uygulamalardan 360 kameralara kadar pek çok yenilik finalin daha ilgi çekici ve daha global hale gelmesini sağladı.

İki takım arasında oynanan 51. Final mücadelesini New England Patriots tarihi bir geri dönüş ile kazanırken, karşılaşmada en az oyun kadar akıllara kazınan uygulamalardan bazıları ise şöyleydi,

  • Taraftarlar, Super Bowl’da bir ilki yaşayarak, maçın özetini “sanal gerçeklik uygulamaları” ile deneyimleme şansı buldular.
  • SportTechie tarafından uygulanan Affinio programı ile, Atlanta Falcons taraftarlarının ve New England taraftarlarının, takımlarının resmi Twitter hesaplarına attığı tüm twitler analiz edildi.
  • Deneyimli dijital stratejist Jeramie McPeek in öncülüğünde Twitter, Facebook, Periscope, Vine, Instagram ve Snapchat gibi sosyal medya ağlarında hem karşılaşmanın hem de ev sahibi Houston’ın tanıtımı finalden önce bile efektif bir şekilde yapıldı.
  • Finalin oynanacağı NRG Stadium Houston, enerji üretimi açısından da, Super Bowl’a ev sahipliği yapan statlar arasında yenilenebilir enerjiyi kullanan beşinci stadyum olarak teknolojinin bir diğer alanından da faydalandı.
  • New England Patriots’un Top tutucusu Julian Edelman, yazılım geliştirme platformu Zudy’nin de yardımıyla Super Bowl’da kendisi için yazılmış özel bir yazılımı kullandı. Bu yazılım sayesinde kişisel verilerini analiz edebildiği gibi, web sitesi üzerinden satış yapıp, kişisel deneyimlerini rahatça aktarabildiği, hayranlarınla buluşabildiği bir platforma sahip oldu.
  • Super Bowl boyunca yayın yapan FOX Sports da teknolojik gelişimlerin dışında kalmayarak, maç özetlerini, anlık görüntüleri, istatistikleri, arttırılmış gerçeklik ve akıllı grafikler üzerinden takipçileri ile paylaştı.
  • Stadyum içerisinde kullanılan ve bütün katılımcılara açık olan ücretsiz Wi-Fi programı ile, tüm izleyicilerin oyuna gerçeklik boyutunda dahil olmaları sağlandı.
  • NFL’in kurucuları Russell Wilson ve Drew Brees’in yakın geçmişte tanıttığı, Microsoft ortaklığındaki “Sosyal İmza” uygulaması ile Super Bowl haftası boyunca hayranlar, kendi spor ikonlarından aldıkları dijital imzalar ile sporculara ulaşmanın yeni ve dijital bir yolunu da deneyimlemiş oldu.
  • Teknoloji devi Intel’de, yeni ürettiği 360 derece replay teknolojisini Super Bowl finalinde uyguladı ve maçın görüntüleri ekranlarda bu teknoloji sayesinde farklı açılardan ve daha gerçekçi olarak takip edildi.

Tüm bu uygulamaların yanı sıra Lady Gaga’nın devre arasında sergilediği sahne şovu da bir diğer ilgi çekici nokta oldu. Intel firmasının tasarladığı ve tek bir drone gibi koordine edilebilen 300 dronun gökyüzündeki şovu, izleyicileri en az karşılaşmanın kendisi kadar hayran bıraktı. 300 drone’u, tek bir drone yönetir gibi kullanabildiklerini ve gökyüzünde koreografilerini kontrol edebildiklerini belirten yetkililer 10.000 drone ile de bu şekilde bir gösteri yapılabileceğini, temel prensiplerin aynı olduğunu belirttiler.

 

Aynı zamanda Cumartesi gecesi, GoRout, Mobile Virtual Player ve Windpact, Texas Medical Center’ın sponsorluğunda düzenlenen Super Bowl Startup yarışmasında dereceye girerek ödüllerini aldılar. Ödül töreni de NFL’in ve spor dünyasının spor startuplarına olan yakın ilgisinin bir göstergesi oldu.

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir