Futbol kulüplerinin uygulama karnesi

Premier Lig ve Bundesliga’da neredeyse bütün takımların bir resmi uygulaması var. Türkiye ise bu sıralamada çok geride…

Dijital döneme uyum sağlamanın gereklilikleri her gün gelişiyor. Artık resmi internet sitesi olmayan firmalar ciddiye alınmıyor. Belli bir twitter veya takipçi beğeni sayısı olmayanlar da “bilinen” bir firma olarak kabul görmüyor.

Futbol kulüpleri için de durum çok farklı değil. Evet neredeyse bütün futbol kulüplerinin resmi internet siteleri ve önemli sayıda takipçileri var. Fakat hepsinin kendilerine ait bir resmi uygulaması bulunmuyor.

Dijitalleşmede artık bilgisayar aşamasını geçtik ve mobil aşamadayız. Bu yüzden büyük bir markanın Google Playstore’da veya AppStore’da bir uygulamasının olması çağın gerekliliklerinden biri.

Futbol kulübü için resmi uygulama önemli çünkü bir taraftarın akıllı telefonu ile takımının bir sonraki maçının bilet fiyatlarına bakmak istemesi veya arkadaşına atkı hediye etmesi için resmi bir uygulama bu işlemleri daha da ulaşılabilir hale getirebilir. Ve yaşadığımız çağda ulaşabilirlik her şey demek oluyor.

Resmi uygulamanın bir diğer önemi de kulübün taraftarları ile doğrudan iletişim kurabileceği bir araç olması. Uygulamanın gönderdiği push bildirimler kulübün taraftarlarıyla kurduğu kişisel bir iletişim yöntemi.

Peki bu trendi bütün kulüpler yakalayabildi mi?

Avrupa’daki 5 büyük liginde mücadele eden 98 kulübün 32’sinin hâlâ bir resmi uygulaması bulunmuyor.

Premier Lig ve Bundesliga kulüplerinin neredeyse hepsinin birer resmi uygulaması bulunuyor. Premier Lig’de sadece Leicester City’nin, Bundesliga’da ise Red Bull Lepzig ve Hannover 96’nın resmi uygulamaları yok.

La Liga’da 8, Ligue 1’de  9, Serie A’da ise 10 kulübün bir resmi uygulaması yok.

Bu bir yandan da Premier Lig ve Bundesliga’nın ticari alanda diğer liglerle arayı bayağı bir açtığı anlamına geliyor. Genel çerçevede baktığınızda reklam, dijital iletişim ve marka anlamında gerçekten de Premier Lig ve Bundesliga’nın daha önde olduğunu kabaca söylemek mümkün.

Peki Türkiye’de durum ne?

Türkiye Süper Ligi’nde Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe, Göztepe ve Bursaspor’un birer resmi uygulaması bulunuyor. Trabzonspor’un ise bir uygulaması yok. Kulübün Google Playstore’da sadece Trabzonspor Dergi uygulamasını koyduğunu görüyoruz.  Yani 18’de sadece 5.

AppStore’a veya Google Playstore’a girdiğinizde diğer kulüplerin de uygulamaları olduğunu görüyoruz. Ama hem üretici, hem de içerik olarak bu uygulamalara baktığımızda resmi uygulama olduğuna inanmak çok güç. Neredeyse 10 kulübün “Resmi” olarak gösterilen uygulamaları tek bir yazılım firmasının elinden çıkmış ve daha çok birer “Taraftar” uygulaması olarak görünüyor. Biz de bu sebeple 14 Aralık 2017 tarihi itibarıyla kulüplerin resmi sitelerini referans aldık ve resmi sitede (iletişim sayfaları dahil) resmi aplikasyon yönlendirmesi olup olmadığına baktık.

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir