“Maç günleri dışında da stada bekleriz”

Bir futbol stadı artık sadece bir stat değil. Kulüpler maç günleri dışında da ziyaretçi ağırlamak istiyor ve bunun alternatif yollarını arıyor…

Futbol stadyumları artık sadece iki haftada bir taraftarlarını 90 dakikalığına ağırlayan yerler değil. Özellikle turizm potansiyeli olan noktalarda statlar haftanın yedi günü ziyaretçileri birer atraksiyon noktası olarak kabul ediyor. Bazı kulüpler bu konuda avantajlardan faydalanabiliyor. Bazı kulüpler ise ne kadar büyük olursa olsun stat turizminden faydalanamıyor.

Futbol kulüplerini bir endüstri olarak inceleyip iş olarak ele alarak analizler yapan KPMG Football Benchmark, Avrupa’da yeni açılan statların iş potansiyellerini inceledi.

Ağustos ayında Athetic Bilbao, statları San Mames’te bir futbol müzesi açtı. Kısa bir süre sonra da Marsilya, Velodrome’un yenilenme planlarına bir müzeyi eklediklerini duyurdu. Avrupa’da birço kulüp bir kulüp müzesi kurma planları yapıyor. Böylece statlarının maç günleri dışında da gelir getirmesi amaçlanıyor.

Maç günleri dışında bir taraftarın sadece stadyumu görmek için bir kulübün stadına gitmesi pek olağan bir durum değildir. Bu yüzden turistik şehirlerde bulunan kulüpler diğerlerine göre daha avantajlı durumda.

Örneğin Manchester United, Avrupa’nın en büyük 10 kulübünden biri olsa da diğer kulüplere göre statlarına göre daha az ziyaretçi kabul ediyor. Almanya’da Wolfsburg da benzer bir kaderi taşıyor. Pek turist çekmeyen bir şehirde, Wolfsburg kulübü statlarına yerel halkı çekmek istiyor. Bu yüzden de Wolfsburg’da yaşayanların ziyaret etmesini sağlayacak projeler üzerinde çalışıyorlar.

Peki bu konuda turistik konum avantajına sahip olan kulüpler ne yapıyor? 2016’da Barcelona müzesinde 1.7 milyon ziyaretçi ağırladı. Real Madrid’in müzesine ise 1.2 milyon kişi gitti.

Paris gibi turistik bir şehirde olmasına rağmen kulüp olarak henüz dünyada çok tanınmayan Paris Saint-Germain ise alternatif bir yol buldu. PSG, statlarına maç günleri dışında ziyaretçi çekebilmek için kaçış odaları koydu. Çok popüler bir uygulama olan bu kaçış odaları için PSG’nin stadına ilk iki ayda 90 bin kişinin gideceği tahmin ediliyor.

KPMG Football Benchmark, yeni yapılan statlar arasında Beşiktaş  Vodafone Arena’yı da göstermesine rağmen siyah-beyazlı kulübe pek değinmedi.

İstanbul’un en güzel noktalarından birinde bulunan stat Vodafone Arena olarak yeniden inşaa edildikten sonra neredeyse atıl durumda olan müzesinin yeni haline de kavuşmuş durumda. Müze hayata geçince Beşiktaş da maç günleri dışında stadında ziyaretçileri ağırlamaya başladı.

HaberTürk’e göre giriş ücreti 25 lira olan müzeyi her gün yaklaşık 170 kişi ziyaret ediyor. Hafta sonları ve tatil günlerinde ise bu sayı 220’ye çıkıyor.  Yukarıda saydığımız örneklere göre oldukça düşük bir sayı. Fakat İstanbul’un dinamik turist trafiği göz önünde bulundurulduğunda bu sayı daha yukarılara çıkacaktır.

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir