2018 Dünya Kupası’nda öğrendiğimiz 15 şey

2018 Dünya Kupası sayesinde yazın nasıl ortasına geldik anlamadık. Haziran ayında başlayan şölen pazar günü Fransa’nın Hırvatistan’ı yenip kupayı kaldırmasıyla sona erdi. Oynanan 62 maçın ardından şöyle bir geriye döndüğümüzde bu Dünya Kupası’nda çıkarılacak dersleri ve neler öğrendiğimizi One Football çok iyi bir şekilde derledi.

1. Milli takımlar seviyesindeki futbolun standardı düşüyor

Image result for portugal spain world cup 2018
Portekiz – İspanya ve Fransa Belçika maçı dışında yüksek kaliteli futbolun oynandığı pek fazla bir maç olmadı. Evet maçlar çok kötü değildi ancak defansif hatalar ve kaçan goller skoru belirleyen faktörler oldu. Milli takımlar seviyesindeki futbol kalitesinin, kulüp futbolunun gerisinde kaldığını 2018 Dünya Kupası’na bakarak söylemek mümkün. Bir diğer yandan kulüp futbolunun çok fazla geliştiğini de söylemek mümkün.

2. İyi futbol için “büyük” takımlara ihtiyacınız yok

Image result for sweden world cup 2018
Kağıt üzerinde Rusya, Danimarka, İsveç gibi takımların Dünya Kupası’nda çeyrek final oynamasına pek ihtimal verilmez. Ancak Dünya Kupası her takımın her takımı yenebildiği bir turnuvaya dönüştü ve bu şans faktörü turnuvayı daha da ilgi çekici kıldı.

3. 48 takımlı bir Dünya Kupası kötü bir fikir olabilir

Image result for panama world cup 2018

Dünya Kupası’nda yer almak büyük bir iş ve çok az futbolcunun yaşayabileceği bir deneyim. Her takım Dünya Kupası’na katılma şansına sahip olmalı ama takım sayısını 32’den 48’e çıkarmak çok da iyi bir fikir olmayabilir. Bu turnuvadaki Panama ve Suudi Arabistan örneklerinde olduğu gibi. Bir diğer yandan ise daha uzun sürecek ve daha çok katılan takımın olduğu bir Dünya Kupası festivali ise daha çok renk anlamına geldiği için iyi bir tercih olabilir. Bu konunun tartışmaya açık olduğunu belirtmek gerek.

4. VAR çok da kötü bir fikir değildi

via GIPHY

FIFA turnuva başlamadan dört ay önce duyurduğu VAR kararıyla çok eleştirilmiş ve tartışılmıştı. Ama pratikte oldukça işe yaradı. Oyunun duraklaması beklenenden az oldu ve maçlara daha çok adalet getirdiğini söylemek gerek.

5. Var çok fazla penaltıya neden oluyor

 

Seveseniz de sevmeseniz de VAR futbolun içinde kalmaya devam edecek gibi görünüyor ve VAR’ın olduğu maçlarda penaltı ihtimali de yükseliyor. 2018 Dünya Kupası’nda toplam 29 penaltı kararı verildi. Bir önceki 2014 Dünya Kupası’nda bu sayı 16’ydı. Eğer rakibe penaltı kazandırmak istemiyorsanız artık hakemin göremeyeceğin ummak yerine ceza sahası içinde faul yapmamanız gerekiyor.

6. Dünya Kupası’na şampiyon olarka katılmak kötü şans getiriyor

Image result for germany world cup 2018

Almanya son Dünya şampiyonu olarak Dünya Kupası’nın grup aşamalarını geçemedi. Aynısı daha önce İspanya ve İtalya’nın da başına geldi. Bunun nedeni nedir tam olarak bilemiyoruz. Fazla özgüven mi yoksa yüksek beklentinin getirdiği bir başarısızlık mı? Bakalım 2022 Dünya Kupası’nda aynısı Fransa’nın başına gelecek mi?

7. Futbol evine dönmedi ama iyi eğlendik

via GIPHY

 

İngiltere’nin 1966 Dünya Kupası’ndan bu yana şampiyonluğa bu kadar çok yaklaşması açık konuşmak gerekirse herkesi biraz heyecanlandırdı. Sosyal medya “It’s coming home” memeleriyle doldu taştı. İngiltere’nin yarı finale çıkması bile bu coşkunun yaşanmasına yetti.

8. Bu kış bol bol yelek göreceğiz

Image result for southgate vest world cup 2018

Eğer Dünya Kupası kışın oynansaydı Gareth Southgate’ten görüp herkes yelekle sokaklara çıkardı. Unutulmaz ise yeleğin 2018/19 son bahar kış erkek modasının önemli parçalarından biri olacağı kesin.

9. Yayıncılıkta geleceği yaşamaya başladık

Belçika’nın televizyon kanalı La Deux, maç sonrası röportajlarını hologram teknolojisini kullanarak futbolcuların 5 bin kilometre uzaktaki stüdyoda oturur pozisyonda vermesini sağladı.

10. Ronaldu mu Messi mi? Tartışması bir süre daha devam edecek

Messi’nin Arjantin’i ateşleyememesi ve Ronaldo’nun Portekiz için attığı goller Dünya Kupası’nın ilk günlerindeki sığ tartışmalardan biri oldu. Turnuvanın son günlerinde ise ortada ikisi de yoktu ve Modriç mi Pogba mı konuşmaya başladık. Belki de artık bu tartışmanın sonuna gelmişizdir. Messi ve Ronaldo kıyaslamasını ikisinin de çok iyi olduğunu kabul ederek rafa kaldırmanın zamanı geldi.

12. Kylian Mbappé yeni jenerasyonun yıldızı olacak

via GIPHY

Ligue 1’de iki şampiyonluk yaşadı, bir Fransa Kupası ve bir de Lig kupası kazandı. Pazar akşamı ise Dünya Kupası ellerindeydi.

Tarihteki en pahalı genç oyuncu, 1958’de Pele’den bu yana Dünya Kupası Finali’nde gol atan en genç oyuncu oldu ve turnuvanın en genç oyuncusu seçildi.

Henüz 19 yaşında ve 126 maçta 56 gol 33 asist yaptı. Messi ve Ronaldo’nun yeşil sahalarda olmadığı yakın gelecekte Mbappe futbol sahnesindeki boşluğu kolaylıkla dolduracaktır.

13. Luka Modrić dünyanın en iyi orta saha oyuncusu

via GIPHY

Real Madrid’deki formunu Dünya Kupası’na taşıyan Luka Modric kariyerinin altın çağını yaşıyor. Finalde kupaya ulaşamamış olsa da turnuvanın en iyi oyuncusu olması hak edilmiş bir payeydi.

32 yaşındaki oyuncu turnuva boyunca herkesten çok dakika buldu ve herkesten çok koştu. Sahada attığı her adımda ise tam anlamıyla futbolculuk akıyordu. Kendisine Balkanlar’ın Cruyff’u yakıştırması son derce isabetli.

14. Turnuvanın kaybedeni: Nikola Kalinic

 

Bu kupanın en büyük kaybedeni Nikola Kalinic oldu. Hırvatistan’ın Nijerya karşısında oynadığı açılış maçında Nikola Kalinic yedekten oyuna girmeyi reddeden Nikola Kalinic oldu.

Hırvatistan’ın Dünya Kupası kadrosundan kovulan Kalinic bu küstahlığı sayesinde ülke tarihinin en büyük futbol başarısının kutlamalarını televizyondan izledi.

15. Dünya Kupası bu gezegenin en büyük şovu

2018 Dünya Kupası kimileri için çok eğlenceli geçti kimileri için ise başka bir Dünya Kupası daha güzeldi. Zaten konu da tam olarak bu. Bir Dünya Kupası’nı kıyalayabileceğiniz tek şey başka bir Dünya Kupası’dır.

Dünya Kupası insanlığın bir ay boyunca aynı şeye odaklandığı ve aynı şeyleri konuştuğu ender anlardan biri olduğunu hatırlattı.

Bu bir ay içerisinde çok iyi vakit geçirdik ve 21 Kasım 2022’de Katar’da başlayacak Dünya Kupası’na kadar beklemek zorundayız.

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir