2018 Dünya Kupası’nda neden bu kadar çok Fransa doğumlu oyuncu var?

2018 Dünya Kupası’nda Fransa’nın üstünlüğü yaşanıyor. Sadece Fransa Milli Takımı’nın finale kadar çıkmasından dolayı değil aynı zamanda Dünya Kupası’nda oynayan oyuncuların pasaportunda da Fransa bayrağının bir çoğunluğu söz konusu.

2018 Dünya Kupası’nda 82 oyuncu doğdukları ülkenin dışında başka bir ülkenin milli formasını giyiyor. 82 oyuncunun büyük bir çoğunluğu ise Fransa’da dünyaya gelmiş.

Futbol, özellikle de Dünya Kupası kadroları aslında yakın tarihe dair ipuçları veriyor. İsviçre Milli Takımı’ndaki Arnavut kökenli oyuncular, Alman Milli Takımı’ndaki Türkiye kökenli oyuncuların hikayelerini ve sebeplerini az çok biliyoruz. Dünya Kupası’nda 82 Fransa doğumlu oyuncunun hikayesi ve tarihi sebepleri ise oldukça ilginç. 2. Dünya Savaşı’nın sonunda Fransa’nın neredeyse tamamı yıkılmıştı. Almanya olduğu gibi Fransa da iş gücüne büyük ihtiyaç duyuyordu. Bu yüzden Güney ve Doğu Avrupa’dan ve aynı zamanda kolonileri olan Kuzey Afrika’dan iş gücü alımları yapmaya başladı.

1940 ile 1950 yılları arasında Fransa diğer bütün Avrupa ülkelerinden daha çok göçmen aldı. 1960’larda ve 70’lerde Fransa’nın ekonomisi hızla büyüdü ve bu büyümedeki ihtiyaca cevap verebilmek için Fransa’nın Afrika’daki ve Karayipler’deki kolonilerinden daha çok işçi göçmen geldi. Bu göçmenlerin büyük bir çoğu inşaat işçisi olarak iş buldu ve büyük şehirlerinin hemen dışındaki mahalleleri kendilerine yurt edindiler.

Image result for clairefontaine football

Clairfontaine

Aynı dönemde Fransa’da bir spor krizi de yaşanıyordu. 1960 ve 1974 yılları arasında Fransa Milli Takmıı üç Dünya Kupası’na ve üç Avrupa Şampiyonası’na katılamadı. Fransa Futbol Federasyonu futbol takımlarının daha iyi olması için yeteneklere kapılarını açabilecekleri ulusal bir futbol yapısı oluşturdu ve Avrupa’nın ilk futbol akademisi sistemlerinden birini hayata geçirdiler.

1972 yılında Vichy’de ilk antrenman merkezi açıldı. Dört yıl sonra ise Fransız Futbol Kulüpleri yetenekleri kazanmak için ağlarını daha da genişletti. 1988 yılında ulusal antrenman merkezi Paris’in ormanlık banliyösü Clairefontaine’e taşındı. 1990’ların başnıa geldiğimizde ise Fransa dünyanın en iyi futbol sistemlerinden ve alt yapılarından birine sahipti.

Yeni sistem sonuçları da beraberinde getirmeyi başardı. 1998 yoşonda Fransa Dünya Şampiyonu oldu. Bu şampiyonluk Fransa’nın çok kültürlülüğünün ortaya çıktığı bir andı. Takımdaki bir çok oyuncu ya göçmen ya da göçmen bir ailenin çocuğuydu.

Ancak bu durumu Jean-Marie Le Pen gibi ırkçı politikacıların hoşuna gitmedi. Fakat ıkrçı söylemlere rağmen Fransa’nın en büyük futbol yetenekleri göçmen ailelerin çocuklarından çıkmaya devam etti ve devam ediyor.

Fransa’ya göç eden göçmenlerin %38’i Paris’e yerleşti. Büyük bir çoğunluğu ise banliyölerde yaşamaya başladı. Aradan geçen yıllarda banliyöler isyanlara sahne oldu. Fransa’daki en büyük işsizlik, suç ve yoksulluk oranı bu alanlarda yoğunlaşıyor. Ancak banliyöler ülkenin en yetenekli futbolcularını da yetiştirmeye bir yandan devam ediyor. Çünkü Fransa’nın futbol sistemi ile göçmenlik tarihi banliyölerde buluşuyor. Bu yüzden de Paris dünyanın en büyük yetenek havuzlarından biri olarak gösteriliyor.

2002’den bu yana Dünya Kupası’nda Paris doğumlu oyuncuların sayısı yükseliyor. 2018 Dünya Kupası’nda oynayan Fransa Doğumlu 50 oyuncu bulunuyor. Bunların 16’sı Büyük Paris bölgesinden. Fransa Milli Takımı’ndan 8 oyuncu ise banliyölerde yetişmiş. Buna Cezayirli bir anneden ve Kamerunlu babadan dünyaya gelen, Clairefontaine’de yetişen Kylian Mbappe de dahil.

Ancak Parisli oyuncular sadece Fransa için oynamıyor. Fas, Tunus, Senega, Portekiz gibi takımlarda doğma büyüme Parisli oyuncular yer alıyor.

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir