Dünyanın en zengin 100 kulübü açıklandı

Soccerex, farklı faktörleri bir araya getirerek ekonomisi en güçlü 100 futbol kulübünü sıraladı. Listede Türkiye’den iki kulüp de bulunuyor…

 

Dünyanın en zengin kulübü kim? Diye sorsalar birçok insanın aklına gelecek takımların başında Barcelona, Real Madrid ve Manchester United gelir. Ancak gündelik hayatımızda olduğu gibi futbol dünyasında da paranın kimde olduğu bazen hiç belli olmuyor.

Soccerex, dünyadaki futbol kulüplerinin ekonomik gücünü sıraladı ve harika bir rapor yayınladı:  “Soccerex Football Finance 100 – 2018”

Raporda Manchester City tahmin edilebileceği gibi en üst sırada yer alıyor ama sonrasında ortaya sürprizler çıkıyor.

Soccerex araştırmayı yaparken “En zengin futbol kulübü hangisidir?” sorusunu sorduktan sonra direkt olarak kulübün banka hesabında bulunan miktarı göz önüne alarak bir sıralama oluşturmadı. Bunu yerine zenginliği, daha doğrusu ekonomik gücü şu faktörleri değerlendirerek bir sıralama gerçekleştirdi:

  • Kadronun toplam değeri
  • Sabit Kıymetler (Arazi, bina, tesis, vb…)
  • Banka hesabındaki nakit
  • Kulüp sahibinin yatırım gücü
  • Net borç

Rapora göre ekonimisi en güçlü 10 kulüp şunlar:

Sıralamanın tamamını bu adreste bulabilirsiniz.

 

Biraz zorlanarak da olsa sıralamada iki Türk takımı da bulunuyor.

 

 

Raporda ilgimizi çeken diğer başlıklar şunlar: 

 

Kıta sahanlığımız içinde Avrupa Futbolu’nun en büyük beş liginden biri olduğununa inandırılmaya çalışan Türkiye Süper Ligi’nden iki kulüp yer alıyor: Beşiktaş ve Fenerbahçe. Her iki kulüp de son sıralarda yer alıyor. Galatasaray’ın sıralamaya girememiş olmasını da bir yere kaydetmek gerekiyor.

İngiliz kulüpleri sıralamanın üstünde bulunuyor. İlk 10’un dördünü İngiliz kulüpleri oluşturuyor. İlk 30’da ise sekiz İngiliz kulübü bulunuyor.

İlk 30’da bulunan diğer 22 kulüp ise sekiz farklı ülkeden. İlk 30’da ABD’nin beş, Almanya ve İspanya’nın dört, France ve İtalya’nın üç, Çin, Rusya ve Ukrayna’nın birer kulübü bulunuyor.

Manchester City, yabancı bir yatırımcının kulübün durumunu ve potansiyelini nasıl değiştirebildiğinin en belirgin örneği. Kulübün sahibin yüksek potansiyel yatırım değeri ile beraber diğer başlıklardaki olumlu sayılar kulübü en üst sıraya taşıyor.

Arsenal’ın PSG’nin önünde yer alarak ikinci sırada bulunması oldukça ilgin. Kulübün transfer pazarında tutumlu davranmasının eleştirilmesini de hatırlamak gerekiyor. İkinci sırada yer almaları kulübün profesyonel bir şekilde işletilmesinin ve iyi bir iş modeline sahip olması nedeniyle.

Guanzhou Evergrande kulübünün sahipleri Alibaba ve Evergrande şirketleri. Büyük oranla bu yüzden ilk 10’da yer alıyorlar. İlk 100’de toplamda dokuz Çin kulübün yer alıyor. Bu sayı Fransa, Almanya ve İtlaya’dan fazla ve İspanya ile eşit. Bu da Çin Süper Ligi’nin finansal portansiyelini gözler önüne seriyor.

Chelsea’nin dokuzuncu sırada yer alması daha çok Roman Abramovich’in kulübe yaptığı yatırımı borç olarak yazmasından dolayı. Eğer bu dikkate alınmasaydı Chelsea beşinci sırada olurdu.

Barcelona ve Real Madrid sportif anlamda ilk beşte yer alan kulüpler olsa da bu sıralamada pek öyle değil. Real Madrid altıncı, Barcelona ise 13’üncü sırada yer alıyor. Bunun sebebi ise bir kulüp olarak yönetiliyor olmaları ve sonucunda güçlü bir yatırımcılarının olmamaları. Bir diğer yandan baktığınızda ise örneğin Real Madrid’in hisselerinin satışa çıkması durumunda kulüp son zamanlarda yabancı yatırım alan bütün kulüplerin üzerinde yer alırdı.

İlk 30’da ABD kulüplerinin yer almasının sebebi daha çok sabit bir iş modeller, değerli arazileri ve stadyumları olması ve güçlü yatırımcılara sahip olmaları ile ilgili.

Futbol kültürünü ve bir gelenek olarak yaşatan Güney Amerika’dan ise ilk 30’a girebilen bir kulüp yok. Bölgenin ekonomik istikrarsızlığının bunda payı büyük. Bir diğer yandan ilk 50 ile 100 arasında 12 tane Brezilya kulübü bulunuyor.

 

 

 

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir