Futbol’da Yeni Yatırım Trendleri

Futbol’da Yeni Yatırım Trendleri

Uzun yıllardır futbolcuların, kısa süren kariyerlerinin ardından genellikle antrenörlük, gayrimenkul gibi alanlarda kendilerini gösterdiklerini görüyorduk. Ancak değişen zaman ve yatırım araçları göz önüne alındığında, kısa süren profesyonel futbol hayatlarında kazandıkları maddi kaynakları daha gelişmiş ve daha teknolojik yatırımlara ayıran futbolcuların sayısının gün geçtikçe arttığını söylemek hiç de büyük bir iddia olmaz. Üstelik bu yatırımları, emekli olmayı beklemeden, profesyonel hayatları içerisinde yapan futbolcuların sayısı da gün geçtikçe artıyor.

Dünyada ve Türkiye’de pek çok futbolcu, gelirlerini artık dijital sektöre yatırmaktan çekinmiyorlar. Bunların belki de en bilinenlerinden bir tanesi, futbol hayatında da zirvede olan Cristiano Ronaldo. Ronalda geçtiğimiz yıllarda bir mobil teknoloji uygulaması olan Mobitto’yla anlaşmaya vararak hem uygulamanın reklam yüzü oldu hem de firmadan hisse alarak yatırımını bu alana yapmış oldu. Ronaldo o dönemde konu ile ilgili olarak Facebook’da yazdığı yorumunda insanların bu alana daha fazla ilgi duyduğunu ve geleceğin dijital sektörde olduğunu vurgulayarak çağdaşlarına da bu alanı değerlendirmeleri ve destek olmaları için çağrıda bulundu.

 

Fakat bu alana yatırım yapan başka futbolcular da var. Örneğin Brezilya’nın futbolda efsane isimlerinden biri olan Ronaldinho da mobil uygulamalara yatırım yapan bir diğer futbolcu. Teknoloji dünyasının kendisi için yeni bir alan olduğunu ve her gün başka bir şey öğrendiğini söyleyen Brezilyalı Ronaldinho, Zoome TV‘nin kurucuları arasında yer alıyor. Zoome TV ise reality show ağırlıklı videoların yer aldığı bir video paylaşım platformu olarak tanımlanıyor. “Bizim kariyerimiz kısa. 35 yaşından sonra yeni bir hayata başlamak zorundasınız. Fakat hepimiz de futbol antrenörü olmak istemiyoruz.” şeklinde açıklama yapan Luis Figo da futbol ile videoyu birleştiren Dream Football projesinin sahibi.

Yaklaşık 100,000 üyeye sahip olan Dream Football, futbolcuların kendi yeteneklerini videolar ile sergileyebilecekleri bir ortam sağlıyor. Başlangıçta sadece bir web sitesi olarak hayata geçirilen proje, daha sonra mobil uygulama olarak odaklanarak işleyişini sürdürüyor. Bir diğer efsane futbolcu olan Louise Saha ise 2014 yılında spor dünyasında bulunan insanların kendilerini dijital platformlarda tanıtmalarını sağlayan “Axis Stars” isimli bir platform kurdu . Platformda, aralarında Saha’nın eski takım arkadaşı Rio Ferdinand, Fransız tenisçi Gael Monfils ve ragbi oyuncusu Maxime Mermoz gibi isimlerin de yer aldığı toplam 250 üye bulunuyor. Futbolcu olarak para kazanırken menajerlerin etrafında dolaştığını, ancak bıraktıktan sonra işlerin zorlaştığını söyleyen Saha, yıllar içerisinde bu platformadaki üye sayısının da katlanacağını belirtti.

Bir diğer İngiliz futbol devi olan David Beckham ise, Periscope benzeri bir uygulama olan MyEye ile dijital sektöre yatırım yaptı. Benzer bir uygulamayı, biraz da ticari boyut katarak hayata geçiren Rio Ferdinand’ın “Five Supply” isimli girişimi, hem futbolcunun kendi çektiği videolarını hem de ürünlerini pazarlayabildiği bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda Youtube gibi gelişmiş sosyal video paylaşım platformlarında da aynı isimli kanala sahip olan yıldız futbolcu, fanlarına ve futbolseverlere bu alandan yaratıcı içerikler ve ürünler sunarak yatırımını kendi elleriyle yönetiyor. İngiltere’nin bir diğer tanınmış defans oyuncusu olan

Southampton’lı Ryan Bertrand da Silikon Vadisinden destek alarak büyük bir Startup başlatma girişimleri olduğunu açıkladı. Aynı zamanda Footiemoji adında bir uygulamaya da sahip olan futbolcu, bu uygulamada futbol temalı emojiler satarak dijital alana yatırım yapma kapısını açmıştı. Emojiler konusunda yatırım yapan diğer futbolcular ise John Terry ve Ryan Bertrand oldu. Hisse senedi ya da gayrimenkul almaktansa bu alanı seçtiklerini belirten Terry, diğer futbolcular gibi asıl geleceğin bu alanda olduğunu ve doğru bir yatırım yaptıklarına inandıklarını belirtti.

Almanya’nın en deneyimli ve gözde oyuncularından biri olan Marcell Jansen da 2015 yılında, kramponlarını artık kaldıracağını, futbolun emeklilik yaşının erken olduğunu ama hayatına antrenör ya da futbol yorumcusu olarak değil de dijital bir proje ile devam edeceğini açıklamıştı. Böylelikle mekliye ayrılan futbolcular arasında bu alanın gittikçe popüler bir hal aldığını bir kez daha göstermişti.

Türkiye’de ise bu alan biraz daha kısır görünüyor. Türk sporcular hala tüketim ve ya gayrimenkul alanında yatırım yapmayı, restoran ya da hisse senedi almayı makul görürken, Türkiye’nin Dünya yüzü olmuş starları, gelişen dünyaya ayak uydurmakta daha hızlı davranıyor. Örneğin, Dünyaca ünlü Türk futbolcusu Arda Turan, Lidyana.com’un ortakları arasında yer alıyor. Online satış yapan sitenin kendi girişimcilik ruhunu canlandırdığını belirten futbolcu, bu alandan çok keyif aldığını ve alana daha fazla yatırım yapacağını da açıkladı.

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir