Sponsor olmadan Olimpiyatlar’da marka nasıl gösterilir?

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Olimpiyatlar’ın sponsorluğu için markalardan yüzlerce milyon dolar alıyor. Sporun ve organizasyonun finansal açıdan sorunsuz devam edebilmesi için sponsorlar çok büyük bir önem arz ediyor.

Bunun karşılığında da IOC sponsorları korumak için belli başlı kurallar koymak zorunda. Örneğin bir Olimpiyat’ın düzenlendiği esnada IOC’nin sponsoru olmayan bir markanın sosyal medyada “Gold” veya “Olympics” kelimelerini kullanmalarının önüne geçen bir takım şartlar bulunuyor. Hatta sponsor olmayan markalar Olimpiyatlar’ın düzenlendiği şehirden bile bahsedemiyor.

Ayn durum sporcular için de geçerli. Olimpiyatlar’da mücadele eden bir sporcunun sponsor olmayan bir markanın organizasyon boyunca tanıtımını yapmasının önüne geçen kurallar var.

Fakat mesele marketing olduğunda biraz aklınızı çalıştırırsanız birçok yol bulabilir ve guerilla marketing veya ambush marketing yapabilirsiniz.

Rio 2016’da bunun en iyi örneklerinden biri yaşanmıştı.

Usain Bolt Rio Olimpiyatları’nda altın madalyayı kazandığı koşuyu yaptıktan sonra Puma marka ayakkabılarını çıkarmış ve aşağıdaki pozu vermişti. Sağ eliyle altın ayakkabıyı işaret ediyor. “Altın” veya “Gold” kelimesini kullanmak yasak ama altın renkli bir ayakkabı giymenin önünde hiçbir engel yok. Usain Bolt gibi büyük bir sporcu, Olimpiyatlar’da koşulan 100 metre finali ve böyle bir pozun dünyanın dört bir yanındaki gazetelerin kapağına çıkacağı tabii ki kesindi.

Usain Bolt’un bir anlık sevinç gösterisiymiş gibi gelebilir. Fakat Bolt gibi en üst seviyedeki bir altetin sponsorlarından ciddi bir eğitim aldığına emin olabilirsiniz. Bolt ne yaptığını çok iyi biliyordu.

Bolt’un zaferinden kısa bir süre sonra Puma sosyal medya sayfalarından bu resmi paylaştı:

Puma’nın sosyal medya postunda Bolt’un resmi yer almıyordu. Olimpiyatlar’la da igili bir şey yazmıyordu. “Rio”, “Games” veya “Gold” kelimeleri geçmiyordu. Bütün bunlar birer ihlal olarak kabul edilecekti. Puma’nın yaptığı şey ise yeni çıkan altın renkli ayakkabıları, Usain Bolt’un 100 metrede altın madalya kazanmasından hemen sonra paylaşmak oldu. Altına da “Forever Fastest” yazarak.  

Usain Bolt, 100 metre finalinden önceki koşularda farklı ayakkabılar giyiyordu. Bir ayakkabıda “Forever” diğerinde de “Fastest” yazıyordu. Bu da tabiiki Puma’nın “Forever Fastest” kampanyasına doğru evrildi.

Oldukça etkileyici bir guerilla marketing örneği yaşanmıştı. Bunu o kadar da etkileyici bulmayan Rio Olimpiyatları’na sponsor olmak için tonlarca ödeme yapan Nike oldu. Bakalım Pyeongchang 2018 Kış Olimpiyatları’nda benzeri bir hikayeyi görecek miyiz? 

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir