2018 Dünya Kupası’nın topu Adidas Telstar 18 hakkında bilmeniz gereken 4 şey

Her Dünya Kupası’nın tarihte iz bırakan, sembolik bir golü vardır. Her Dünya Kupası’nın bir olayı ve yine her Dünya Kupası’nın o turnuva ile özdeşleşmiş bir futbolcusu da vardır. 1986’da Maradona’nın performansından 2014’te James Rodriguez’e kadar….

Ve her Dünya Kupası için tasarlanan ve zaman zaman Dünya Kupası anılarında anlatılan toplar da vardır.

2018 Dünya Kupası’nın sponsor adidas bu turnuva için Telstar 18’i tasarladı. Fransa – Avustralya maçında patlayarak gündeme gelen top ileriki yıllardaki Dünya Kupası sohbetlerinde kendisinden söz ettirecek gibi görünüyor.

48 yıllık tasarım yeniden canlandı

Image result for telstar 1970

Telstar 18, 2018 Dünya Kupası için tasarlanmış olsa da orijinal tasarım 1970 Dünya Kupası’ndan geliyor. Artık bütün dünyada televizyonlar evlere girmişti ve Dünya Kupası topunun tasarımının buna göre değiştirilmesi gerekiyordu. Zira ilk defa televizyonlarda yayınlanan 1966 Dünya Kupası’nda meşin yuvarlağı siyah-beyaz televizyonlarda takip etmek pek de kolay değildi. Bu yüzden adidas 1970 Dünya Kupası için siyah-beyaz desenli ilk top olan Telstar’ı tasarladı. Adidas’tan Roland Rommler, Telstar 18’in lansmanında “Orijinal Telstar tarihin en ikonik ve futbol topu tasarımına sahipti ve futbol tasarımını sonsuza kadar değiştirmişti. Telstar 18’i orijinal modele sadık kalarak tasarlamak bizim için heyecan verici bir uğraş oldu” demişti.

 

İsmini uydudan alıyor

 

 

1970 Dünya Kupası’nın topu için siyah ve beyaz paneller bir araya getirildiğinde ortaya çok tanıdık bir görüntü çıktı ve bu görüntüden sonra bu top için isim bulmak çok da zor olmadı. Adidas’ın yeni topu 1962 yılında uzaya gönderilen iletişim uydusu Telstar’a çok benziyordu.

 

İçinde NFC çipi bulunuyor

Telstar 18’in içinde Near Field Communication çipi bulunuyor. 2018 Dünya Kupası’nda bu çipin bir işlevi bulunmuyor ancak bir tüketici olarak topu satın aldığınızda telefonunuzun NFC özelliği ile topu okutturup Adidas’ın hazırladığı özel içeriklere ulaşabiliyorsunuz. Bu özellik oyun esnasında aktif olarak kullanılmasa da ileride bu teknoloji ile yeni fikirler geliştirilebilir.

 

Kaleciler yine şikayetçi

Cristiano Ronaldo’nun gollerinden sonra İspanya’nın kalecisi David de Gea 2018 Dünya Kupası’nın topu Telstar 18’den şikayet eden kaleciler arasına katıldı. Benzer şekilde Telstar 18’in yapısını ve havada yön değiştirebildiğini ve kaygan bir zemine sahip olduğunu Ter Stegen ve Pepe Reina da söylemişti. Her Dünya Kupası’nın ilk maçlarında kalecilerden yeni çıkan topla ilgili benzer şikayetler geliyor. 2002 Dünya Kupası’nın topu Fevernova’da bu yana kaleciler her Dünya Kupası topundan şikayet ettiği için artık bu bir gelenek haline geldi.

1 Yorum

  1. Avatar Ayhan 17 Haziran 2018 ¬ 19:58

    Sporun KALBİ Birdir. 👍 😉

    Yorum

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir