Futbolun geleceği Y ve Z kuşağının alışkanlıklarıyla değişiyor

İlk hatırladığınız Dünya Kupası hangisi? Bunun cevabı yaşınızı da ortaya çıkarıyor. Eğer 1980’lerin ortasında doğduysanız çok büyük ihtimalle ABD 94 veya Fransa 98 olacaktır.

2018 Dünya Kupası da bir neslin ilk hatırlayacağı veya daha bilinçli bir gözle izleyeceği ilk Dünya Kupası olacak. Bu durum Z kuşağı için geçerli. Bu Dünya Kupası’nı şekillendirecek olan ise Y kuşağı. Bunu Financial Times, 2018 Dünya Kupası öncesinde hazırladığı derleme haberde belirtiyor.

Haberde futbol izleyicisinin değişen demografisinin Dünya Kupası’nın ve futbolun geleceğini nasıl halihazırda değiştirdiğinin altı çiziliyor. Öne çıkarılan ve örnek olarak gösterilen veriler oldukça ilgi çekici.

Y ve Z nesli futbolu izlemek için yeni yollar geliştiriyor

Chart showing popularity of disruptive methods for interacting with football compared to traditional

Futbol ekonomisini son 30 yıldır döndüren araç olan televizyon artık Dünya Kupası’nı takip edebileceğiniz tek araç değil. Bu durum geleneksel yayıncıları korkutmuyor değil. Dünya Kupası dünyanın birçok ülkesinde ücretsiz olarak izlenebilecek. Kümülatif olarak TV’deki Dünya Kupası izleyicisinin 10.8 milyar olması bekleniyor. Bu sayı bir önceki Dünya Kupası olan Brezilya 2014’ün yüzde 14 yukarısında. Bunda aynı zamanda kupanın Avrupa Kıtası’nda oynanmasının da rolü var. Bu sayıya maçları online stream ederek izleyenler dahil değil. Daha da önemlisi 2014’ten bu yana mobil izleme alışkanlığının daha da yerleşmiş olması. Kupa maçlarını akıllı telefonlarıyla izleyecek olan büyük bir kitle de olacağı tahmin ediliyor.

Chart showing how gaming and tech are the main other interests of younger football fans

Dünya Kupası’yla ilgili bazı içerikler Rusya’dan çok uzakta olacak. Y ve Z kuşağı Fifa 2018 oyunu ile gerçek maçları yeniden canlandıracak veya Dünya Kupası’yla ilgili müzik klipleri oluşturacak, Snapchat veya Instagram’da Dünya Kupası içerikleri üretecek veya tüketecek. Instagram’daki futbol videoları 2017’nin üçüncü çeyreğinde 2.9 milyar defa izlendi. Bu iki yılda yüzde 917’lik bir artış demek oluyor.

Chart showing trends in PayTV for sports and football viewing on YouTube

Bu dünya Kupası’nda gençler yine maç esnasında televizyonlarını açık tutacak ama maç öncesindeki yorumları veya sonrasında konuşulan programları atlayacaklar. Teknoloji marja ajansı Great State’ten Matt Boffey “TV’nin ürettiği içerikler artık yaşlılar için” diyor. Artık genç nüfus televizyonda eski futbolcuların çıkıp pek de bir şey katmayan yorumlar yapmasını anlamıyor. Reklam verenlerin de bu şekilde bir değişime ayak uydurması kaçınılmaz. 2014 Dünya Kupası’nda global olarak reklam bütçesi 1.5 milyar dolardı. Milenniallara ulaşabilmek için Kuzey Amerika’da Telemundo Copa90’la ortaklık imzaladı. BBC sosyal medyayı bir rakip olarak görmeyi bırakıp bu mecrayı genç nüfusa ulaşabilmek için kullanmaya başladı ve Twitter’a, Snapchat’e klipler koyacağını duyurdu.

Bu durum futbolcular için de değişiklik getireceğini gösteriyor. Euro 2016’da Facebook, YouTube ve Instagram’da en çok izlenen üçüncü jkişi Karim Benzema’ydı. Oysa Benzema, cezası nedeniyle turnuvada oynamamıştı.

Mihigan Üniversitesi’nden spor ekonomisti Stefan Szymanski futbol yıldızlarının kendi futbol gelirini oluşturacağı günlerin yakın olduğunu düşünüyor. Cristiano Ronaldo Facebook’ta 120 milyon takipçiye sahip. Bu dünyadaki herhangi bir insandan çok daha yüksek bir sayı ve Portekiz’in nüfusunun 10 katı. FIFA yeni turnuvalar önerirken yıldız oyuncular kendi mini turnuvalarını organize etmeye başlayabilir.

 

 

Kaynak

 

 

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir