IOC sporda tacizin önüne geçmek istiyor

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) sporcular için taciz ve saldırganlığa karşı önlem olarak özel bir toolkit hazırladı…

103 sayfadan oluşan rehberin paylaşıldığı zamanın Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein ve taciz hikayelerinin konuşulduğu #MeToo kampanyasıyla aynı günlere denk gelmesi dikkat çekiyor.

IOC Sporda Taciz ve Şiddeti Engelleme Komisyonu Başkanı, Ürdün Prensi Prens Faysal “Bu rehber bütün dünyadaki spor organizasyonlarındaki deneyimlere dayanılarak oluşturulmuş çözümler sunuyor. Bu rehberdeki adımları izleyerek bütün spor organizasyonlarının sporcuların iyiliği ve sağlığı için efektif ve gerçekten kalıcı çözümler üreteceğini ümit ediyoruz.

Hollywood’da konuşulan taciz hikayelerinin ve itiraflarının benzerlerini geçtiğimiz günlerde sporculardan da duymaya başlamıştık.

1992 Barcelona’da jimnastik şampiyonu olan Tatian Gutsu eski takım arkadaşı ve Olimpiyatlar’da altı kez altın madalya kazanmış olan Vitaly Scherbo’nun 1991’de kendisi 15 yaşındayken taciz ettiğini açıklamıştı.

Londra 2012’de altın madalya kazanan bir diğer jimnastikçi McKayla Maroney de ABD jimnastik takımının eski doktoru Lawrence Nassar tarafından taciz edildiğini duyurmuştu.

Hollywood ile başlayan ve diğer sektörlere de uzanan bu taciz itirafları ve suçlamalarının konuşulduğu günlerde sporun da etkilenmemesi ve geçmiş defterlerin açılmaması olmayacaktı.

Pyeongchang’de düzenlenecek olan Kış Olimpiyatları’nda ilk defa özel şikayetlerin yapılabileceği bir yöneticinin de olacağı belirtilirken IOC Başkanı Thomas Bach “Sporculardan yükselen sesler ve endişeler beni etkiledi. Sporcuların şiddet ve taciz gibi konuları konuşacak cesareti bulmalarını takdir ediyoruz. Onların alacağı aksiyonları destekliyoruz. Sporcuların güvenliği ve sağlığı Olimpik Hareket’in önceliklerinin başında geliyor. Beraber çalışmamızın sonucu ortaya koyduğumuz bu rehberin spor organizasyonlarında sporcuların iyiliğine ve tacizin önüne geçmesine yardımcı olacağına inanıyouz” dedi.

Rehber tacizin ne olup olmadığından böyle bir durumda ne yapılması gerektiğine kadar çok geniş bir şekilde bilgi veriyor. Buradan indirebilirsiniz.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin de bu toolkiti Türkçe’ye çevirip atletler ile paylaşıp paylaşmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir