Olimpik sporcular nasıl para kazanır?

Olimpiyatlar’ın düzenlendiği yıllarda mücadele eden sporcular bir ay boyunca gündeme oturuyor. Dünyanın dört bir yanında bu sporcular yüzlerce milyon tarafından izleniyor. Ekranda, gazetelerde ve internet sitelerinde resimlerini gördüğümüzde çoğunlukla kendilerini milyonlarca dolar kazanan ünlüler olarak düşünüyoruz fakat çoğunlukla bu böyle olmuyor.

Amerikalı buz patenci Tonya Harding 1992 Olimpiyatları’nda dördüncü olmuştu. Podyuma çıkamamasının sebebi ise kendi diktiği kıyafetin yeterli olmaması gösterildi. Çünkü Tonya’nın özel bir kıyafet diktirecek durumu yoktu. Tonya Harding Olimpiyatlar’dan sonra kariyerini garson olarak sürdürse de spordan kopmadı.

Peki Olimpik bir sporcu nasıl para kazanır?

Öncelikle bir sporcu için Olimpiyatlar’da mücadele etmenin ne kadar patladığını bulmak gerekiyor. Forbes’a göre Olimpik bir sporcu yıl boyunca antrenmanlar için binlerce dolar harcıyor. Jimnastikçiler yılda 15 bin doları kullandıkları aletler için harcıyor. Alp stili kayakçıların antrenman için harcadıkları para yıllık 6ila 30 bin dolar. Snowboardçular ise yılda 3 ila 14 bin dolar harcıyor. Buz patencilerin yıllık antrenman masrafı ise 10 bin dolar. Olimpiyatlar’a katılmak için bir sporcunun yıllarca sürekli antrenman yapması gerektiğini düşündüğünüzde bunlar pek düşük maliyetler değil.

Forbes’un araştırmasını buradan bulabilirsiniz.

Madalya kazanmak

IOC madalya kazanan sporculara para ödülü vermiyor. Ulusal Olimpik komiteler bunu yapıyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Türkiye’deki diğer resmi kurumlar bunu fazlasıyla yapıyor. 2014 Rio Olimpiyatları’nda 68 kilo halterde ikinci olan Daniyar İzmayilov 600 Cumhuriyet Altını ödül almıştı. Yaklaşık 600 bin lira veya 230 bin ABD doları ediyor. Business Insider’a göre ABD Olimpiyat Komitesi altın madalya kazananlara 25 bin dolar, gümüş madalya kazananlar 15 bin, bronz madalya kazananlara da 10 bin dolar veriyor. Yukarıda bahsettiğimiz antrenman masraflarını göz önünde bulundurduğumuzda harcanan emeğe ve zamana göre çok tatmin edici bir rakam olarak görünmüyor.

Sponsorluk anlaşmaları

Ürün sponsorlukları Olimpik bir sporcuyu amatör atlet durumundan çıkarıp bir gecede multimilyoner yapabilir. Olimpiyat tarihinin en çok madalya kazanan sporcusu Michael Phelps, Wheaties, Under Armour ve Speedo gibi markaların sponsorlukları sayesinde 55 milyon dolarlık bir servete sahip. Usain Bolt, Ryan Lochte ve Simone Biles sponsorluk anlaşmalarıyla 2 milyon dolardan başlayıp 30 milyon dolara kadar çıkan paralar kazanıyor. Kötü haber ise bu gibi büyük sponsorlukları sadece en iyi ve en ünlü sporcular elde edebiliyor.

Olimpik madalyaların satışı

Bir sporcunun kazanmak için tüm hayatını ve zamanını ortaya koyduğu Olimpiyat madalyalarını satmak pek kolay bir fikir değil gibi görünüyor. Ama acil paraya ihtiyacı olanlar bunu yapıyor. Olympin Collectors Club’ın başkanı Don Bigsby, USA Today’e yaptığı açıklamada Olimpiyat madalyalarının ikinci el olarak değerinin 5 ile 30 bin dolar arasında değiştiğini söylemişti. Eğer Olimpik bir sporcu olarak durumunuz çok iyi değilse ve birkaç madalya kazandıysanız bir iki madalyayı elden çıkarmak kötü bir fikir olmayabilir. Sonuçta tarih yine de sizi yazacak.

İkinci bir işte çalışmak

Olimpik sporcuların bir çoğu madalya kazanamıyor veya sponsor bulamıyor. Bu durumda da finansal olarak zorluk yaşamaları beklenmedik bir durum değil. Antrenmanlar ve hazırlıkların yanı sıra sporcunun ikinci bir işte çalışması gayet doğal. Amerikalı curlingçi Pete Fenson ailesiyle birlikte Minnesota’da pizzacı işletiyordu. Yüksek atlamacı Amy Cuff, yazılımcılık yapıyor. Hız patencisi Derek Parra, Home Depot firmasında çalışıyor.

 

Kaynak

 

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir