Pyeongchang 2018 için harcanan 13 milyara değdi mi?

2018 Pyeongchang Kış Olimpiyatları’nı geride bıraktık. Yaklaşık 1 ay içerisinde 100’den fazla müsabakayı, 3 bine yakın sporcuyu ve 300 madalyanın verilmesini izledik.

Bütün bunları organize etmek ve ev sahipliği yapmak Pyeongchang’e ve Güney Kore’ye toplam 13 milyar dolara mal oldu. Organizasyona ev sahipliği teklifi iletilirken tahmin edilen 8 milyar doların çok üstünde. Artık Olimpiyatlar’a ev sahipliği yapmak denince akla gelen ilk soru ise şu: “Peki buna değdi mi, değiyor mu?”

2014 Sochi Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmanın Rusya’ya olan maliyeti 50 milyar dolar olmuştu. 1976 Montreal Olimpiyatları’nın borçlarını Kanada yaklaşık 30 senede ödeyebildi.

Güney Kore’nin 2018 Kış Olimpiyatları’ndan kârlı mı yoksa zararlı mı çıtığını zaman gösterecek. Uzmanlar ve araştırma şirketleri ise Pyeongchang 2018’den Güney Kore’nin kârlı mı yoksa zararlı mı çıkacağı konusunda bölünmüş durumda.

Güney Koreli Hyundai Araştırma Enstitüsü, Kış Olimpiyatları’nın 40 milyar dolarlık bir ekonomik aktivite yaratacağını ön görmüştü. Bu gelirin çoğunlukla Olimpiyatlar esnasında ve sonraki yıllarda turistlerin yapacağı harcamalardan elde edileceği tahmin ediliyor.

Hanyang Üniversitesi profesörlerinden PArk Sung-bae ise tam tersini düşünüyor ve “Hükümetin veya Olimpik komitenin harcadıkları parayı geri alabileceklerini hiç sanmıyorum” diyor.

Güney Kore hükümeti Pyeongchang’i bir turist destinasyonu haline getirmek istiyor.  Bunun için birçok tesis inşa edildi. Ama geleceğine dair kimse net bir şey söyleyemiyor. 35 bin kişilik Pyeongchang Olimpiyat Stadı sadece iki organizasyon için inşa edildi; Açılış ve kapanış seremonileri… Stat kısmen tekrar sökülecek ve bir anıt merkezi ile tiyatro haline getirilecek. Stadın tüm Pyeongchang nüfusunu alabileceği düşünüldüğünde oldukça yerinde bir karar.

Diğer tesislerin ne olacağı ise şu an için bilinmiyor. Tesisleri olduğu gibi bırakmanın bile bir maliyeti var. Kış sporları tesisleri bakımı zor ve masraflı tesisler ve yılın sadece belli bir bölümünde işlev kazanıyor.

Sochi’nin aksine Pyeonhchang’in turizm ile ilgili bir sorunu var: Lokasyon çok uzak ve Seoul gibi büyük şehirlerle kıyaslandığında görülecek çok fazla bir şey yok, konaklama seçenekleri ise kısıtlı. Ne kadar pazarlama yapılırsa yapılsın Pyeongchang’e bir turistin gitmek için çok fazla bir sebebi yok. Pyeonhchang’in bulunduğu bölge Gangwon, Kuzey Kore’ye 50 kilometre uzaklıkta ve Güney Kore’nin en yoksul bölgelerinden biri. Bu Pyeongchang’deki tesisleri yerel halkın da pek kullanıp kullanmayacağına dair soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

Geçtiğimiz günlerde IOC daha sürdürülebilir Olimpiyatlar için atacakları adımları açıklamıştı. Pyeongchang geleneksel Olimpiyatlar ev sahipliğinin son örneklerinden biri olabilir.

Daha sürdürülebilir Olimpiyatlar için reform zamanı

 

 

 

Yazı Hakkında Düşünceleriniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir