Global pazarda spor kıyafetlerin 2017’de de büyüme göstererek 348.5 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Son 10 yılda gelirini neredeyse ikiye katlayan Nike bu pazarın artık yüzde 10’unu kaplıyor ve dünyanın en değerli spor markası olmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Nike’ın cirosu sadece 2010 yılında düştü ve 19 milyar dolar gelir elde etti. Nike’ın son on yıldaki yıllık büyüme oranı ortalama %8.9. Nike’ın 2017’deki geliri 34.4 milyar dolar oldu. Peki Nike bu şekilde büyüyebilmek için neler yapıyor?
Doğrudan müşteriye odaklanma
Nike’ın 2020 yılı için 50 milyar dolarlık ciro hedefi bulunuyor. Bu ciroya ulaşabilmek için satışı bayiilere, dükkanlara veya topantcılara değil doğrudan son kullanıcıya yapıyor. 2017 yılında Nike’ın doğrudan müşteriye satışı yüzde 18 arttı. Bunda internet üzerinden satışların yüzde 30 artması da önemli bir etken oldu.
Nike bu ciroyu tabii ki online mağazasından elde etmedi. Firma ürünlerini Amazon’a da koymaya başladı ve ABD’deki 300 milyon kişiye ulaştırmayı başardı. Business Insidre’a göre Nike, Amazon’daki en popüler giyim markası. Nike 2018’de de son kullanıcıya dokunmak istiyor ve bunun için data analitik firması Zodiac’la dijital müşterileri daha iyi anlayabilmek için bir anlaşma imzaladı.
Dijital pazar Nike’ın asıl odaklandığı alan olsa da mağazaları ihmal etmiyorlar. Nike bütün dünyada mağaza açmaya devam ediyor ve 2017’de Nike Store’ların sayısı 1.100’e çıktı.
Pazarlama çalışmalarının yükselmesi
Nike sponsorluk için dünyada en çok para harcayan marka. Dünya çapında Nike’ın marka elçisi olan birçok takım ve sporcu var.
CNN’e göre Nike 2002 ile 2015 arasındaki 13 yıllık süreçte sponsorluk için 8 milyar dolar harcadı. 2011 ile 2015 yılları arasında bu rakam 3.1 milyar dolardı.
Nike sponsorluk ve spor pazarlaması girişimlerini 2017’de yoğunlaştırdı. Sponsorluk için harcadıkları para geçtiğimiz yıl 1.22 milyar dolara çıktı. Bu yıl ise Nike Ocak ile Nisan arasında sponsorluk için 1.14 milyar dolar harcadı. Yıl sonuna kadar Nike’ın sponsorluk için harcadığı paranın 1.61 milyar dolar olması bekleniyor.
Hedef kitleyi geliştirmek
Nike’ın yıllık raporlarına göre 2015’ten bu yana Nike için çok önemli iki gelişme yaşandı. Golf branşı için üretilen ürünler daha da önem kazandı ve Jordan markası 2016’da Basketboldan ayrıldı.
Golf ürünleri Nike için geçtiğimiz yıl 579 milyon dolarlık bir gelir getirdi. Basketbol ve Jordan markası toplam 4.39 milyar dolar getirdi. Nike’ın son yıllarda yapmaya çalıştığı bir diğer şey de kadınlara yönelik pazara girebilmek. Nike’ın kadın ürünleri 6.64 milyar dolarlık bir ciro getirdi. 2020’ye kadar kadın ürünlerinden 11 milyar dolarlık bir gelir bekleniyor.
Nike, bir spor markası olduğu kadar aynı zamanda da bir moda sembolü. Bu yüzden Nike sadece kadınlar için ürünler satan mağazalar açmaya başladı. Londra, California ve Şangay’da bu mağazlar büyük ilgi görüyor. Nike aynı zamanda bir yandan kadın sporcularla da özel sponsorluk anlaşmaları imzalıyor.